Κ. Συνολάκης: Ίσως και 90 μέρες καύσωνα στην Ελλάδα, αν δεν περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας

Κ. Συνολάκης: Ίσως και 90 μέρες καύσωνα στην Ελλάδα, αν δεν περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ UPD 12:07 Δημιουργία 29/07/21, 12:00
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

«Υπάρχουν μερικές πολύ δυσοίωνες προβλέψεις που λένε ότι αν δεν περιορίσουμε την αύξηση της θερμοκρασίας μπορεί να έχουμε κατά μέσο όρο και 90 ημέρες καύσωνα στην Ελλάδα», υπογράμμισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή, καθηγητής Φυσικών Καταστροφών στο Πολυτεχνείο Κρήτης, Κωνσταντίνος Συνολάκης.

«Δεν ξέρουμε πόσες μέρες θα κρατήσει ο καύσωνας που ζούμε τώρα, αλλά η ένταση του φαινομένου θυμίζει το 1987 αλλά και τι είχε γίνει το 2017. Δυστυχώς έχουμε μπει στην πορεία να βλέπουμε αυτά τα ακραία φαινόμενα να επαναλαμβάνονται πιο συχνά απ’ ό,τι περιμέναμε».

Να μην θρηνήσουμε θύματα όπως το 1987

«Ελπίζω σήμερα η πολιτεία να είναι πιο προετοιμασμένη, οι υποδομές στους δήμους και τις περιφέρειες, ελπίζω η Πολιτική Προστασία να λειτουργεί καλύτερα, για να μην θρηνήσουμε θύματα. Να προειδοποιούν πιο εύκολα τους ανθρώπους, ειδικά όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, για να προστατεύονται. Είναι κοινή λογική, ότι κανείς πρέπει να αποφεύγει τις εξωτερικές μετακινήσεις και να πίνει πολύ νερό. Ακόμα και μικρότεροι άνθρωποι έχουν προβλήματα. Όλοι μας έχουμε έναν διαφορετικό θερμοστάτη, άλλοι είναι πιο ανθεκτικοί στο κρύο και την ζέστη, άλλοι λιγότερο. Να γνωρίζει ο κάθε άνθρωπος πόσο αντέχει ο ίδιος την ζέστη».

Αυτό που ανησυχεί τους επιστήμονες, εξήγησε ο κ. Συνολάκης είναι ότι αυτά τα ακραία φαινόμενα τα περιμέναμε σε μερικές δεκαετίες. Από την δεκαετία του 1990 είχαν γίνει εκτιμήσεις για την υπερθέρμανση του πλανήτη λόγω των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα, για τα επόμενα 50-100 χρόνια, όπως και το πώς θα εξελιχθεί η άνοδος της στάθμης της θάλασσας.

«Τα μοντέλα έδειχναν ότι αυτά τα φαινόμενα θα τα ζούσαμε μετά το 2040-2050, αλλά φαίνεται ότι τα ζούμε τώρα. Η μεγάλη έκπληξη, είναι αυτά τα φαινόμενα του 2021, γιατί δεν είναι τοπικά. Αν βάλουμε στο παζλ τι έγινε στον Καναδά, στην Σιβηρία, στην Κεντρική Ευρώπη και στην Ελλάδα, θα δούμε ότι όλη αυτή την εικόνα της ανατροπής του κλίματος την εισπράττουμε πολύ νωρίτερα».

Κλιματικά το πώς θα προχωρήσουμε, έχει να κάνει με την μέση άνοδο της θερμοκρασίας, που φαίνεται ότι αυξάνει με ρυθμό μεγαλύτερο απ’ ό,τι φανταζόμασταν και αυτό προκαλεί ανησυχία, ο πιο ζεστός αέρας, η πιο ζεστή θάλασσα, το πώς θα αποφύγουμε τα χειρότερα.

Το 2016 υπέγραψαν όλες οι χώρες την Συμφωνία των Παρισίων που πρεσβεύει ότι η θερμοκρασία στον πλανήτη δεν πρέπει να αυξηθεί πάνω από 2 βαθμούς το 2050 και να προσπαθήσουμε πολύ για 1,5 βαθμό αύξηση. «Τα τελευταία 2 χρόνια στην Ευρώπη βλέπουμε αύξηση κατά 1 περίπου βαθμό ήδη, επομένως πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για να μειώσουμε την αύξηση θερμοκρασίας στον 0,5 βαθμό για τα επόμενα 30 χρόνια».

Η κεντρική Ευρώπη θα υποφέρει περισσότερο από ό,τι οι μεσογειακές χώρες. Εκεί τα δυσοίωνα σενάρια δείχνουν ότι θα υπάρξει ερημοποίηση, μεγάλο πρόβλημα λειψυδρίας και δεν θα είναι κατοικήσιμες οι περιοχές.

Στην Ελλάδα, με βάση τα αντίστοιχα κλιματικά μοντέλα, εάν επαληθευτούν τα πιο δυσοίωνα σενάρια, το 2100, μια αύξηση της στάθμης θάλασσας κατά 1,5 μέτρο θα σημάνει ότι οι περισσότερες παραλίες όπως τις ξέρουμε θα εξαφανιστούν. Το μεγαλύτερο μέρος του φαληρικού Δέλτα θα πλημμυρίσει, η θάλασσα θα φτάσει στο Σταύρος Νιάρχος.

Η φυσιολογική θερμοκρασία του ανθρώπου είναι περίπου 36,6-37 βαθμοί, αν φτάσει η θερμοκρασία μας στους 37,7 δεν αισθάνεται κανείς πολύ καλά, είναι το παράδειγμα που χρησιμοποίησε ο κ. Συνολάκης. «Φανταστείτε η θερμοκρασία σας το 2050 να είναι 38,2. Δεν θα αισθάνεστε καθόλου καλά». Το ίδιο θα συμβεί και με τον πλανήτη.

Η γη προφανώς θα επιβιώσει, εκτιμά ο καθηγητής. Θα υπάρχουν διαφορετικά οικοσυστήματα όπου θα επιβιώσουν διαφορετικά είδη, ωστόσο, το θέμα είναι πώς θα επηρεαστεί η ανθρωπ0ότητα.

Πιο συχνοί και έντονοι οι καύσωνες-Οι φωτιές θα σταματήσουν όταν δεν θα υπάρχει τίποτα πια να καεί

«Δεν έχουμε στοιχεία να προβλέψουμε, πώς θα αντιδράσουν οι ανθρώπινοι πολιτισμοί, πώς θα είναι η ζωή των ανθρώπων στην γη. Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι θα επανέλθουμε σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, αλλά το φαινόμενο θα το ξαναδούμε μπροστά μας. Υπάρχει αυτή η επαναληψιμότητα».

Μπορεί να αρχίσουμε να βλέπουμε αυτά τα φαινόμενα πιο συχνά. Ξέρουμε ότι κατά μέσο όρο προς τα εκεί πηγαίνουμε, με πολύ πιο συχνούς και έντονους καύσωνες.

Οι πυρκαγιές θα είναι πλέον πιο συχνές, μέχρι εκεί που δεν θα υπάρχει κάτι να καεί, τότε θα σταματήσουν οι φωτιές.

Στα νησιά του Αιγαίου βλέπουμε ότι λόγω της κακής διαχείρισης του παρελθόντος, παρότι υπήρχε βλάστηση, δεν υπάρχει πλέον πράσινο, αυτό πρέπει να μας βάλει σε σκέψεις, να σκεφτούμε όλη την Ελλάδα όπως είναι οι Κυκλάδες.

Πηγή: ΕΡΤ

Αν σου άρεσε κάνε