Φωτιά στην Κορινθία: Σύσταση για μάσκα και αναπνοή απ'τη μύτη λόγω της ρύπανσης

Φωτιά στην Κορινθία: Σύσταση για μάσκα και αναπνοή απ'τη μύτη λόγω της ρύπανσης

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ UPD 16:35 Δημιουργία 20/05/21, 16:22
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Μεγάλη είναι η οικολογική καταστροφή, που προκαλείται τις τελευταίες ώρες από τη μεγάλη πυρκαγιά στο Σχίνο Κορινθίας, η οποία σύμφωνα με τις πηγές, ξεκίνησε από ελαιώνα της περιοχής.

Από την πυρκαγιά, στάχτη και καπνός, έχει φτάσει και στην Αθήνα, με τη σωματιδιακή ρύπανση να έχει καλύψει τον Αττικό ουρανό.

Όπως εξηγεί ο γνωστός πνευμονολόγος Παναγιώτης Μπεχράκης στο Πρώτο Θέμα, η χρήση της μάσκας σε αυτή την φάση είναι απαραίτητη, καθώς φιλτράρει σε μεγάλο ποσοστό τα σωματίδια αυτά, ενώ τα άτομα με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα καλό θα είναι να παραμείνουν στα σπίτια τους.

«Αν και δεν έχουμε ακόμα αριθμητικά στοιχεία από τις μετρήσεις της ρύπανσης που έχει προκύψει από την πυρκαγιά, ωστόσο είναι προφανές πως υπάρχει μια αυξημένη σωματιδιακή ρύπανση αυτή την στιγμή, που καλύπτει τουλάχιστον την περιοχή της Αττικής. Δεν είναι επικίνδυνο το θέμα που έχει προκύψει, μόνο όσοι έχουν αναπνευστικά προβλήματα εξαιτίας πνευμονικής ανεπάρκειας, χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας ή άσθματος εκείνοι καλό θα είναι να παραμείνουν μέσα στο σπίτι τους. Αν χρειαστεί όμως να βγουν για οποιοδήποτε λόγο, να προσέξουν να μην κουραστούν».

Μάσκα και εισπνοή από την μύτη είναι το μυστικό, σύμφωνα με τον κ. Μπεχράκη: «Μάσκα φορούν όλοι που φιλτράρει σημαντικά τα σωματίδια αυτά. Η οδηγία είναι να εισπνέουν όλοι από την μύτη γιατί κι αυτή φιλτράρει σε μεγάλο ποσοστό τα σωματίδια αυτά. Όποιος εμφανίσει συμπτώματα δύσπνοιας καλό θα είναι να επικοινωνήσει με τον γιατρό του. Η μάσκα προστατεύει πάρα πολύ, την φοράμε και προσπαθούμε η εισπνοή να γίνεται από την μύτη».

Αν σου άρεσε κάνε