Ρωσία: Περισσότερες από 170 νεκρές φώκιες σε παραλία της Κασπίας στο Νταγκεστάν [Βίντεο]

Ρωσία: Περισσότερες από 170 νεκρές φώκιες σε παραλία της Κασπίας στο Νταγκεστάν [Βίντεο]

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ UPD 20:41 Δημιουργία 06/05/21, 20:33
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Επιστήμονες από τη Μόσχα και το Νταγκεστάν εντόπισαν στα παράλια της Κασπίας Θάλασσας κοντά στην πρωτέυουσα Μαχατσκαλά περισσότερες από 170 νεκρές φώκιες, σε πολλές από τις οποίες είχε αφαιρεθεί το δέρμα, μεταδίδει το πρακτορείο TASS επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του επιστημονικού κέντρου αποστολών «θαλάσσια θηλαστικά», Βίκτορ Νικοφόροφ.

«Η εικόνα είναι αποτρόπαια, ποτέ δεν έχω δει κάτι τέτοιο, κάθε 50 μέτρα στην παραλία και μια νεκρή φώκια» δήλωσε ο Νικιφόροφ, προσθέτοντας ότι οι επιστήμονες συνεχίζουν να αναζητούν νεκρές φώκιες και πως ο αριθμός τους μπορεί να αυξηθεί.


Οι ανακριτικές αρχές του Νταγκεστάν διεξάγουν έρευνες για να διαλευκάνουν τα αίτια των μαζικών αυτών θανάτων.

Η φώκια της Κασπίας είναι το μοναδικό θηλαστικό που ζει στην Κασπία Θάλασσα. Τα ζώα αυτά έχουν συμπεριληφθεί στο Κόκκινο βιβλίο απειλούμενων ζώων της Ρωσίας, ενώ στο διεθνές Κόκκινο βιβλίο έχουν καταχωρηθεί ως είδος υπό εξαφάνιση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις αρχές Δεκεμβρίου του 2020 στα παράλια της Κασπίας στο Νταγκεστάν έχουν εντοπισθεί περισσότερες από 300 νεκρές φώκιες, ενώ παρόμοια περιστατικά είχαν καταγραφεί το 2012 και το 2016.

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου οικολογίας και αειφόρου ανάπτυξης του κρατικού Πανεπιστημίου του Νταγκεστάν, Αλιμουράντ Γκαντζίεφ επισήμανε ότι πολλά θηλαστικά βρέθηκαν αιχμαλωτισμένα σε δίκτυα αλιευτικών. Σύμφωνα με τον ίδιο πριν από 100 χρόνια στην Κασπία ο πληθυσμός της φώκιας υπερέβαινε το ένα εκατομμύριο, ενώ σήμερα υπολογίζεται σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις ότι ζουν στην Κασπία 50-70 χιλιάδες φώκιες.

Αν σου άρεσε κάνε