Κίνδυνος για νέα μέτρα 2,5 δισ., «καμπανάκι» για το ασφαλιστικό

Κίνδυνος για νέα μέτρα 2,5 δισ., «καμπανάκι» για το ασφαλιστικό

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 11:45 Δημιουργία 28/02/19, 07:45
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Οι δημοσιονομικές αβεβαιότητες για την ελληνική οικονομία επανέρχονται όπως αφήνει να εννοηθεί η έκθεση της Κομισιόν, ενώ εμμέσως πλην σαφώς «χτυπάει» καμπανάκι και για το Ασφαλιστικό.

Γίνεται αναφορά στην δημοσιονομική επίπτωση των αναδρομικών που συνδέονται με τις δικαστικές αποφάσεις το κόστος των οποίων εκτιμάται ότι αγγίζει τα 2,5 δισ. ευρώ. Και εδώ μας προετοιμάζει ότι θα πρέπει να βρεθούν ισοδύναμα, εάν υπάρξει δημοσιονομικός εκτροχιασμός.

Την ίδια ώρα αφήνει αιχμές ότι ενδέχεται να υπάρξει ανάγκη και για νέες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, καθώς όπως τονίζει ότι εκκρεμεί η οριστική δικαστική απόφαση για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του 2016.

Αν και η Κομισιόν αναγνωρίζει ότι επί τέσσερα έτη η Ελλάδα υπερβαίνει το στόχο για τα πρωτογενή πλεονάσματα, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις σοβαρές επιπτώσεις, που θα μπορούσαν να έχουν στα δημόσια οικονομικά οι δικαστικές αποφάσεις για τις περικοπές σε συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους. Το κόστος τους υπολογίζεται σε 1,3% του ΑΕΠ ή περίπου 2,4 δισ. ευρώ. Παράλληλα εκφράζεται ανησυχία για αύξηση του μισθολογικού κόστους στο δημόσιο και ενστάσεις για την παράταση του καθεστώτος μειωμένου ΦΠΑ για τα πέντε νησιά του Αιγαίου.

Οι Βρυξέλλες χτυπούν το καμπανάκι για τις δικαστικές αποφάσεις, που θα μπορούσαν να ανατρέψουν μεταρρυθμίσεις και να εκτροχιάσουν τα δημοσιονομικά. Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, οι ελληνικές αρχές έχουν αρχίσει να υπολογίζουν τον δημοσιονομικό αντίκτυπο και πιθανούς κινδύνους. Μέχρι στιγμής η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας του 2015 για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του 2012 έχει «αμελητέο» δημοσιονομικό κόστος. «Ωστόσο το ζήτημα δεν έχει ακόμη κλείσει, καθώς ορισμένα δικαστήρια έχουν αποφανθεί κατά της περιορισμένης επιλεκτικότητας, ενώ εκκρεμεί ακόμη η οριστική απόφαση για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του 2016» θυμίζει η Κομισιόν. Ακόμη μία σημαντική απόφαση είναι και αυτή, που που αφορά την αποκατάσταση επιδομάτων (δώρο Πάσχα- Χριστουγέννων, επίδομα αδείας) σε δημοσίους υπαλλήλους. Το κόστος της θα μπορούσε να ανέρχεται στο 1,3% του ΑΕΠ.

Οι 120 δόσεις

Στο κεφάλαιο των κινδύνων η Κομισιόν επανέρχεται και στο θέμα των ρυθμίσεων 120 δόσεων. Τα σχέδια καθιέρωσης νέων σχημάτων δόσεων για χρέη σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, δεν έχουν ακόμα υιοθετηθεί αναφέρεται, αλλά εάν επιβεβαιωθούν «θα μπορούσαν να επιφέρουν εκτεταμένες αρνητικές επιπτώσεις στη συλλογή των δημοσίων εσόδων και το πρωτογενές πλεόνασμα».

Ανησυχητικές τάσεις οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν εντοπίζονται και στο κονδύλι μισθοδοσίας του δημοσίου. «Η βασική πρόκληση συνδέεται με την αύξηση του πλήθους προσωπικού ορισμένου χρόνου, ενώ πρόσθετες πιέσεις ενδέχεται να προκύψουν από πιθανή επέκταση των εξαιρέσεων από το ειδικό μισθολόγιο, όπως έγινε για εργαζόμενους του υπουργείου Οικονομικών».

Πλήγμα στο επενδυτικό κλίμα

Η έκθεση της Κομισιόν ασφαλώς αποτελεί πλήγμα για το επενδυτικό κλίμα την στιγμή μάλιστα που η κυβέρνηση σχεδιάζει να βγει στις αγορές με την έκδοση 10ετούς ομολόγου.

Μένουν μόλις 10 μέρες για να προλάβει η Ελλάδα να «τελειώνει» με σημαντικές μεταρρυθμίσεις που πλέον έχουν κάνει τους πιστωτές να ανησυχούν, ρισκάροντας με αυτό τον τρόπο την προγραμματισμένη ελάφρυνση του χρέους τον επόμενο μήνα και την ανάκαμψη στις αγορές μετοχών και ομολόγων.

Αν δεν βιαστεί να τις ολοκληρώσει πριν από την συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 11 Μαρτίου, οι εκταμιεύσεις πιθανόν να καθυστερήσουν.

Αν σου άρεσε κάνε