Επιστρέφει ο Αλμούνια ως ανεξάρτητος ελεγκτής των ελληνικών μνημονίων

Επιστρέφει ο Αλμούνια ως ανεξάρτητος ελεγκτής των ελληνικών μνημονίων

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 10:44 Δημιουργία 22/02/19, 10:33

Τη θέση του «ανεξάρτητου εκτιμητή για τα προγράμματα οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα» αναλαμβάνει από σήμερα ο Χοακίν Αλμούνια, με απόφαση του ΔΣ του ESM, του Μάριο Σεντένο και του Κλάους Ρέγκλινγκ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αλμούνια είχε διατελέσει Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ από το 2004 έως το 2010

Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ESM και επικεφαλής του Eurogroup M. Σεντένο δήλωσε ότι «η διαδικασία δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα ήταν πιο δύσκολη και παρατεταμένη από ό,τι σε άλλες χώρες της ευρωζώνης. Απαιτείται διεξοδική και ανεξάρτητη αξιολόγηση. Η αποστολή του ανεξάρτητου αξιολογητή είναι να εξετάσει την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα, με έμφαση στο πρόγραμμα του ESM. Χαίρομαι που ο κ. Αλμούνια αποδέχθηκε αυτή την αποστολή. Έχει τα κατάλληλα προσόντα και εμπειρίες για να τεθεί επικεφαλής της έρευνας και να καταθέσει μια αξιόπιστη και ανεξάρτητη αξιολόγηση».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκινγκ δήλωσε ότι «χαιρετίζω την τοποθέτηση του κ. Αλμούνια. Η εκτεταμένη εμπειρία και η γνώση του στον τομέα της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και το ερευνητικό του έργο στο πεδίο της οικονομικής πολιτικής, καθώς και στις υποθέσεις της ΕΕ, θα διασφαλίσουν την πληρότητα, την αξιοπιστία και την αμεροληψία της διαδικασίας».

Σύμφωνα με τον ESM η αξιολόγηση θα διεξαχθεί με την υποστήριξη των στελεχών του ESM, αλλά και με εξωτερικούς εμπειρογνώμονες. Η έκθεση θα υποβληθεί τον Ιούνιο του 2020.

Πρόκειται για τη δεύτερη αξιολόγηση αυτού του είδους, μετά από αυτή που έγινε για όλα τα κράτη σε μνημόνιο και παραδόθηκε το 2017. Για την Ελλάδα κάλυψε την περίοδο έως τον Δεκέμβριο του 2014.

Αν σου άρεσε κάνε