Τα τρία-κλειδιά της αναβάθμισης από την S&P

Τα τρία-κλειδιά της αναβάθμισης από την S&P

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 13:43 Δημιουργία 15/01/19, 13:27

Tην Παρασκευή αργά το βράδυ η Standard and Poor’s αναμένεται να ανακοινώσει την αξιολόγηση της για την ελληνική οικονομία.

Τρία είναι τα κλειδιά που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, από Β+/Β που είναι σήμερα σύμφωνα με τον ίδιο τον οίκο αξιολόγησης.

Τα κλειδιά της αναβάθμισης είναι εάν η κυβέρνηση εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και η αντιμετώπιση του όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs).

Ο οίκος S&P αναβάθμισε στις 20 Ιουλίου του 2018 την προοπτική (outlook) της Ελλάδας σε θετική, από σταθερή, ενώ επιβεβαίωσε ότι διατηρεί την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας στη βαθμίδα Β+/Β.

Αφορμή της βελτίωσης των προοπτικών ήταν η έξοδος της χώρας από το πρόγραμμα διάσωσης, αλλά και η δημιουργία ενός ταμειακού αποθέματος που εξασφαλίζει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της κυβέρνησης την επόμενη διετία.

Ο οίκος προβλέπει ότι την επόμενη τριετία, η ανάπτυξη θα κινηθεί με 2-2,5% ενώ σημειώνει ότι δεν αποκλείεται ακόμη υψηλότερος ρυθμός αν η κυβέρνηση βελτιώσει το επιχειρηματικό περιβάλλον, προσελκύοντας περισσότερες ξένες επενδύσεις.

Αναφορικά με την Ευρωζώνη, σύμφωνα με τον οίκο οι βασικές μακροοικονομικές τάσεις ενισχύθηκαν το 2018, χάρη στη σταθερή οικονομική ανάπτυξη και τη σταθερότητα στις δημοσιονομικές επιδόσεις.

Αυτό με τη σειρά του έχει οδηγήσει σε υψηλότερες αξιολογήσεις σε ολόκληρη την ευρωζώνη, ιδίως για τις μικρότερες, πιο ευέλικτες οικονομίες, αναφέρει ο S&P.

Το μεγάλο ερώτημα για το 2019 είναι κατά πόσο η σταθερή ανάπτυξη και η δημοσιονομική εξυγίανση θα συνεχιστεί και εάν οι κυβερνήσεις που πιέζονται πολιτικά μπορούν να επιτύχουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων των αγορών εργασίας.

Με την ποσοτική χαλάρωση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να έχει ολοκληρωθεί, την πίεση στην αγορά και το κόστος χρηματοδότησης των κυβερνήσεων να αυξάνεται, παράλληλα με την ασθενέστερη ανάπτυξη, θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα μείγμα προκλήσεων για το 2019.

Στην ευρωζώνη, επί του παρόντος πέντε κράτη παρουσιάζουν θετικές προοπτικές (Ελλάδα, Μάλτα, Πορτογαλία, Σλοβενία ​​και Ισπανία) και μία αρνητική προοπτική (Ιταλία), γεγονός που υποδηλώνει ότι η πρόσφατη γενική τάση αναβάθμισης θα μπορούσε να συνεχιστεί και ότι οι μέσες αξιολογήσεις θα μπορούσαν να βελτιωθούν πέρα ​​από τα τρέχοντα επίπεδα.

Αν σου άρεσε κάνε