«Θάβουν»… την οικονομία στα πλεονάσματα -μαμούθ

«Θάβουν»… την οικονομία στα πλεονάσματα -μαμούθ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 11:49 Δημιουργία 28/12/18, 07:56
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Την ώρα που οι φορολογούμενοι στενάζουν από την υπερφορολόγηση στην οποία τους επιβάλλει η κυβέρνηση, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πνίγουν την πραγματική οικονομία για να επιτύχουν πλεονάσματα-μαμούθ.

Υπερπλεόνασμα 7,6 δισ. ευρώ που καταγράφει στο 11μηνο 2018 ο κρατικός προϋπολογισμός με βάση τα οριστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών.

Το υπερπλεόνασμα είναι πολύ πάνω από τον στόχο των 4,07 δισ. ευρώ, σε μια στιγμή μάλιστα που τα αποθέματα των φορολογουμένων έχουν εξαντληθεί και η οικονομία «πνίγεται».

Από τα 2,8 δισ. των μειωμένων δαπανών το 1,55 δισ. αφορά τις επενδυτικές δαπάνες του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, στερώντας πόρους από την ανάπτυξη. Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην αγορά αλλά κυρίως στον προσπάθεια μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας.

Τα στοιχεία του προϋπολογισμού δείχνουν καθυστέρηση και στις επιστροφές φόρων αλλά και φορολογική κόπωση, καθώς μια σειρά φόρων, κυρίως έμμεσοι, δεν έπιασαν τον στόχο που είχε τεθεί τόσο για το 11μηνο, όσο και για τον Νοέμβριο.

Η κυβέρνηση στοχεύει και το 2019 σε υπερπλεονάσματα σε βάρος της ανάπτυξης και της πραγματικής οικονομίας, με κύριο μοχλό την υψηλή φορολογία, με το ιδιωτικό χρέος, δηλαδή τις οφειλές των πολιτών σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία να έχει εκτοξευθεί κατά 60% από το τέλος του 2014, απόδειξη ότι έχει εξαντληθεί η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών.

Όσο ο Αλέξης Τσίπρας ήταν αρχηγός της αξιωματική αντιπολίτευσης τα πλεονάσματα ήταν… «ματωμένα», τώρα από τη θέση του πρωθυπουργού τα παρουσιάζει, ως το μέσο για να μοιράσει επιδόματα - ψίχουλα στα λαϊκά στρώματα, δηλαδή ως την ευκαιρία για τον ίδιο να κορυφώσει την επικοινωνιακή πολιτική του με στόχο την παραμονή του στην εξουσία.

Μία πολιτική «ματωμένων» υπερπλεονασμάτων θα καταδικάσει την ελληνική οικονομία σε ύφεση, όταν το πρώτο ζητούμενο είναι η υψηλή ανάπτυξη άνω του 4% για τα επόμενα χρόνια.

Η θεωρία της εκτίναξης της οικονομίας ως «ελατηρίου» ούτε καν επιβεβαιώθηκε, παρά τις συνεχείς εκτιμήσεις ακόμη και του ίδιου του πρωθυπουργού. Η αναμενόμενη ανάπτυξη της τάξεως του 1,5-2% δεν μπορεί να λύσει τη δύσκολη εξίσωση: 345 δισ. ευρώ εξωτερικό χρέος, 227 δισ. ευρώ ιδιωτικό χρέος (οφειλές σε εφορία και ταμεία, «κόκκινα» δάνεια) και 183 δισ. ευρώ Ακαθάριστο Εθνική Προϊόν.

Το ιδιωτικό χρέος λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις, την ώρα που η δημόσια συζήτηση επικεντρώνεται στη βιωσιμότητα του δημόσιου, το οποίο ξεπερνά τα 340 δισ. ευρώ.

Οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, «κόκκινα» δάνεια, απλήρωτοι μισθοί, ενοίκια που δεν έχουν καταβληθεί και ανεξόφλητα τιμολόγια, συνθέτουν ένα «πακέτο», που προσεγγίζει τα 250 δισ. ευρώ. Και σε αυτά εάν προστεθούν και τα περίπου 330 δισ. δημοσίου χρέους, δημιουργείται μία… βόμβα ύψους 600 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία.

Αν σου άρεσε κάνε