Πλήρη εικόνα των οικονομικών του Δημοσίου ζητεί ο Κουτεντάκης

Πλήρη εικόνα των οικονομικών του Δημοσίου ζητεί ο Κουτεντάκης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 18:24 Δημιουργία 19/12/18, 17:46

Την πρόβλεψη στο Σύνταγμα της Ελλάδας ώστε οι φορείς του Δημοσίου να τηρούν συγκεκριμένους κανόνες για την οικονομική τους κατάσταση ζητά ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης, με επιστολή που έστειλε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Ειδικότερα, ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής προτείνει την προσθήκη της εξής παραγράφου στο άρθρο 79 του Συντάγματος: «Οι λογαριασμοί των φορέων του Δημόσιου τομέα παρέχουν αληθή και πλήρη εικόνα της οικονομικής τους κατάστασης και ακολουθούν κοινά αποδεκτούς κανόνες ώστε να εξασφαλίζονται η διαφάνεια και η λογοδοσία στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών».

Μεταξύ άλλων, στη σχετική επιστολή τονίζεται πως: στη διάρκεια των τελευταίων ετών συντελέστηκε μεγάλη πρόοδος στο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Διαχείρισης, δηλαδή στην οργάνωση, τη μεθοδολογία, τη λογιστική καταγραφή και τις δημοσιονομικές αναφορές του συνόλου των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, βελτιώνοντας σημαντικά την αποτελεσματικότητα και την αξιοπιστία των δημοσιονομικών αρχών.

Επισημαίνεται δε, πως αυτή η πρόοδος πρέπει να θωρακιστεί θεσμικά στο ανώτατο επίπεδο, εκείνο του
Συντάγματος, ώστε η οικονομική διαφάνεια και λογοδοσία να αποτελεί και σταθερή δέσμευση της Πολιτείας απέναντι στους πολίτες.

Αν σου άρεσε κάνε