Και πάλι ο Κουτεντάκης για κινδύνους επί της οικονομίας από τις δικαστικές αποφάσεις

Και πάλι ο Κουτεντάκης για κινδύνους επί της οικονομίας από τις δικαστικές αποφάσεις

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 18:01 Δημιουργία 29/11/18, 17:47

Για τους κινδύνους που μπορούν να προκύψουν στη δημοσιονομική πορεία της Ελλάδας από δικαστικές αποφάσεις, όπως η πρόσφατη για την επιστροφή αναδρομικών σε συνταξιούχους, έκανε λόγο -μεταξύ άλλων- Φραγκίσμος Κουτεντάκης, μιλώντας την Πέμπτη στην Επιτροπή της Βουλής για τον προϋπολογισμό του 2019.

Σύμφωνα με τον κ. Κουτεντάκη, υπάρχουν 4 κίνδυνοι που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία:

Οι δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά, που είναι θέμα που έχει και δημοσιονομικό χαρακτήρα. Δημιουργείται ένα ενδεχόμενο να υπάρξουν και άλλες προσφυγές, με διεκδικήσεις για όλες τις περικοπές που είχαν γίνει σε μισθούς και συντάξεις.

Οι διεθνείς συνθήκες που επικρατούν. Ενδεικτικά αναφέρθηκε στην αντιπαράθεση ΗΠΑ- Κίνας, στην πορεία των επιτοκίων και του δολαρίου αλλά και στις εξελίξεις στην Ιταλία.

Οι υψηλές αποδόσεις των τίτλων του δημοσίου, που κρατάνε τα επιτόκια όλης της οικονομίας σε υψηλά επίπεδα. Ουσιαστικά το κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών παραμένει σε υψηλά επίπεδα, δρώντας αποτρεπτικά στην υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων.

Το κλίμα που δημιουργείται από υποθέσεις όπως είναι η Folli Follie και οι παραβιάσεις των κεφαλαιακών ελέγχων της Κίνας. Τέτοιες υποθέσεις δεν συνεισφέρουν στην εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης στην επενδυτική κοινότητα.

Αναφερόμενος στα ληξιπρόθεσμα χρέη επεσήμανε πως υπάρχει σταδιακή μείωση, ενώ η αύξηση του Αυγούστου συνδέεται με τις ημερομηνίες πληρωμής φόρων και τις επιστροφές. Στην εικόνα που υπάρχει «παρηγοριά» είναι το ότι αυξάνονται οι εισπράξεις και μειώνεται η δημιουργία νέων ληξιπρόθεσμων, εικόνα που πρέπει να διατηρηθεί και να διευρυνθεί. Όσον αφορά στις ρυθμίσεις σημείωσε πως πρέπει να είναι «στοχευμένες», επισημαίνοντας πως δεν πρέπει να περάσει η εντύπωση που αν κάποιος θέλει πληρώνει φόρους αλλιώς όχι.

Ακόμα, ο κ. Κουτεντάκης αναφέρθηκε στα φορολογικά βάρη, επισημαίνοντας πως με βάση στοιχεία για τις χώρες του ΟΟΣΑ η χώρα είναι στην έβδομη θέση. Ειδικότερα είναι μία μονάδα πάνω από το μέσο όρο.

Τέλος σημείωσε πως «αν διατηρηθούν οι θετικοί ρυθμοί μεγέθυνσης και είναι υψηλότεροι από των άλλων εμπορικών εταίρων, υπάρχει κίνδυνος να διευρυνθεί το έλλειμμα του ισοζυγίου των τρεχουσών συναλλαγών αν δεν αυξηθούν και οι εξαγωγές».

Αν σου άρεσε κάνε