Καραδοκεί ο κίνδυνος για νέο μνημόνιο

Καραδοκεί ο κίνδυνος για νέο μνημόνιο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 11:04 Δημιουργία 02/11/18, 07:22
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Στις 20 Αυγούστου, όταν η κυβέρνηση πανηγύριζε την «καθαρή έξοδο» από το μνημόνιο, το «Χrimaonline.gr» επεσήμανε τον κίνδυνο για την υιοθέτηση και νέου μνημονίου από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Δύο μήνες μετά, η Frankfurter Allgemeine Zeitung «βλέπει» νέο μνημόνιο, αφού εκτιμά ότι με αυτή την πολιτική της κυβέρνησης είναι αμφίβολο κατά πόσον η Ελλάδα θα τα καταφέρει να χρηματοδοτήσει το υψηλό της χρέος.

Οι αναλυτές που μιλούν στη γερμανική εφημερίδα αποδομούν και την αιτιολογία της κυβέρνησης για μη έξοδο στις αγορές, την κρίση στην Ιταλία. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προσπαθεί να εξηγήσει τον αποκλεισμό από τις αγορές λόγω της κρίσης στην Ιταλία, όμως η εφημερίδα αναρωτιέται πώς μπορεί η Κύπρος και η Πορτογαλία να δανείζονται με χαμηλά επιτόκια και όχι η Ελλάδα, αν όλα βαίνουν καλώς στην ελληνική οικονομία.

Το υψηλό επιτόκιο για το 10ετές ομόλογο στο 4,5% αντικατοπτρίζει και τον διαρκή κίνδυνο για το ενδεχόμενο ενός νέου κουρέματος χρέους και ενός νέου μνημονίου.

Δύο μήνες από την «έξοδο» από το μνημόνιο η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας δεν επιτρέπει καμία αισιοδοξία υπό τη διακυβέρνηση της χώρας από τους «αριστερούς» οι οποίοι το 2015 έβαλαν τη χώρα σε έναν… Γολγοθά.

Υποτίθεται ότι η αριστερή κυβέρνηση μας έβγαλε επιτυχώς από τα μνημόνια, αλλά δεν μπορεί να βγει στις αγορές. Δεν υπάρχει τέτοιο προηγούμενο στην οικονομική ιστορία!

Η χώρα κινδυνεύει να μείνει απομονωμένη, αν η κυβέρνηση δεν ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με τις αγορές. Η Ελλάδα βρίσκεται στο έλεος των αγορών οι οποίες καμία μα καμία εμπιστοσύνη δεν έχουν στη σημερινή κυβέρνηση των ΣΥΡΖΑ-ΑΝΕΛ.

Η κυβέρνηση επέλεξε να αρνηθεί την προληπτική γραμμή που θα οδηγούσε με ασφάλεια στις αγορές. Είναι μια πολιτική επιλογή η οποία συνδέεται ασφαλώς και με το γεγονός ότι μπαίνουμε σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο και ο πρωθυπουργός πρέπει να «πουλήσει» το τέλος των μνημονίων και της κρίσης στην Ελλάδα.

Το ενδεχόμενο να υπάρξει ακόμη και νέο μνημόνιο αν υπάρξουν καθυστερήσεις στην εφαρμογή των δεσμεύσεων που ανέλαβε η κυβέρνηση "βλέπει" το ΔΝΤ σε έκθεσή του που είχε δημοσιεύσει τον Ιούλιο.

Ανέφερε ότι υπάρχουν μεγάλοι και αλληλένδετοι κίνδυνοι που προέρχονται και από τα σενάρια για πρόωρες εκλογές και έως την εφαρμογή των μέτρων το 2019-2020 και έκανε λόγο και για κίνδυνο πολιτικής αστάθειας.

Αν σου άρεσε κάνε