Πρώην υφΥΠΟΙΚ ΗΠΑ: Δεν αρκεί η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Πρώην υφΥΠΟΙΚ ΗΠΑ: Δεν αρκεί η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 21:00 Δημιουργία 08/10/18, 17:22

Τη στάση των Αμερικανών σχετικά με το δημόσιο χρέος της Ελλάδας επανέλαβε ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών της κυβέρνηση Ομπάμα, Ντάλιπ Σινγκ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ.

Ειδικότερα, ο κ. Σίνγκ σχολιάζοντας την έξοδο της Ελλάδας από το τρίτο μνημόνιο ανέφερε πως «είναι καλά νέα ότι Ελλάδα βγήκε από μονάδα εντατικής θεραπείας και άρχισε να περπατά ξανά».

Πρόσθεσε πως, «όμως στόχος είναι να τρέξει,για να συμβεί αυτό απαιτούνται: περισσότερες μεταρρυθμίσεις-ουσιαστική επίλυση χρέους - φθηνή χρηματοδότηση από αγορές».

Στέλνοντας μήνυμα προς τη Γερμανία για την περαιτέρω μείωση του δημοσίου χρέους, ο Αμερικανός σημείωσε ότι «δεν πιστεύω ότι η ελάφρυνση χρέους είναι επαρκής διότι η γερμανική πολιτική ηγεσία δεν έχει ακόμη αποφασίσει να εξηγήσει στους Γερμανούς πολίτες για ποιον λόγο μια ουσιαστική ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα είναι και προς το δικό τους συμφέρον».

Για τη λιτότητα και το ελληνικό πρόγραμμα

Αναφερόμενος στα «διδάγματα» του ελληνικού προγράμματος, ο Αμερικανός υφυπουργός άσκησε κριτική στη μεγάλη εξάρτηση από τη δημοσιονομική λιτότητα, στη χλιαρή και καθυστερημένη αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά και στο δαιδαλώδες και χαοτικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που η ελληνική κυβέρνηση κλήθηκε να υλοποιήσει. Υπό αυτό το πρίσμα, διαπίστωσε ορισμένα λάθη, τα οποία σχετίζονται τόσο με το χρονικό πλαίσιο υλοποίησης όσο και με το ίδιο το μείγμα της πολιτικής του ελληνικού προγράμματος.

Σχετικά με τη λιτότητα, ο κ. Σινγκ αναγνώρισε πως ήταν «σε κάποιο βαθμό απαραίτητη», υποστήριξε, όμως, πως δόθηκε υπερβολική έμφαση στην εμπροσθοβαρή εφαρμογή της.

«Εννοώ πως η υπερβολική εξάρτηση από τη δημοσιονομική λιτότητα εμπροσθοβαρώς είναι αντιπαραγωγική. Σε μια εύθραυστη οικονομία που είναι σχετικά μικρή και κλειστή και έχει σταθερή ισοτιμία και μεγάλο παραγωγικό κενό, η πολιτική αυτή συμπίεσε τους μισθούς και την ανάπτυξη και καθήλωσε τις οικονομικές προοπτικές, διότι το κεφάλαιο και το εργατικό δυναμικό έφυγαν από την χώρα» εξήγησε.

Όσον αφορά το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους, ο κ. Σινγκ διαπίστωσε πως «αυτό που έπρεπε να είχε συμβεί είναι να είχε γίνει μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους εμπροσθοβαρώς το 2010. Θα έπρεπε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μην είχε αποπληρωθεί στο σύνολο της. Κάτι τέτοιο θα είχε μειώσει την εξάρτηση από την δημοσιονομική λιτότητα».

Ο υφυπουργός της κυβέρνησης Ομπάμα εντόπισε, όμως, αδυναμίες και στο μεταρρυθμιστικό σκέλος του προγράμματος, καθώς, όπως επεσήμανε, οι πολιτικές του δεν ήταν στοχευμένες και κατάλληλα προσαρμοσμένες στις ιδιαίτερες διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας.

«Το άλλο σημαντικό λάθος ήταν η λογική που υιοθετήθηκε, ότι δηλαδή κάθε μη παραγωγική οικονομία είναι μη παραγωγική για τους ίδιους λόγους. Αντί να δοθεί στην Ελλάδα μια γενικόλογη λίστα εκατοντάδων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, η οποία κατέληξε να οδηγήσει σε παράλυση τις ελληνικές κυβερνήσεις, θα ήταν ορθότερο να είχε δοθεί προτεραιότητα σε μια εξορθολογισμένη λίστα μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα είχαν τη δυνατότητα να άρουν αναπτυξιακά εμπόδια και να επιφέρουν το μικρότερο δυνατόν πολιτικό κόστος».

Για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας

Αναφορικά με τις προοπτικές της οικονομίας, ο κ. Σινγκ εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στις δυνατότητες της ελληνικής επιχειρηματικότητας, υπό την προϋπόθεση πως η κυβέρνηση θα διαμορφώσει ένα κατάλληλο πλαίσιο για την ενθάρρυνση της καινοτομίας και της παραγωγικότητας.

«Τα τελευταία χρόνια είχε υπάρξει μια σειρά πολιτικών στην Ελλάδα που περιόρισαν την ανταγωνιστικότητα. Αυτές οι πολιτικές πρέπει να αλλάξουν. Και δεν εννοώ να φύγουν από τη μέση οι κυβερνήσεις. Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να κάνει καθοριστικά βήματα για να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα μέσα από την δημιουργία μάθησης, με την δημιουργία κινήτρων για την ανάληψη ρίσκου, με την δημιουργία κινήτρων για την επιχειρηματικότητα. Αυτοί είναι οι παράγοντες που θα μπορούσαν να απελευθερώσουν τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας», κατέληξε.

Αν σου άρεσε κάνε