Ευάλωτη σε εξωτερικούς κλυδωνισμούς η οικονομία

Ευάλωτη σε εξωτερικούς κλυδωνισμούς η οικονομία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:46 Δημιουργία 16/08/18, 08:21

Μπορεί η κυβέρνηση να ήθελε μία έξοδο στις αγορές πριν την 21η Αυγούστου για να πανηγυρίσει ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει σελίδα, η έξοδος όμως στις αγορές θα καθυστερήσει.

Οι νέοι κραδασμοί στις διεθνείς αγορές εξ αιτίας της τουρκικής πολιτικο- οικονομικής κρίσης και των αβεβαιοτήτων στην Ιταλία, έχουν οδηγήσει τα ελληνικά ομόλογα σε αποδόσεις που διαγράφουν τις όποιες ελπίδες για έξοδο στις αγορές το επόμενο διάστημα.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου βρίσκεται σταθερά πάνω από το 4%.

Το γεγονός ότι το κόστος δανεισμού του Δημοσίου επανήλθε πάνω από το επίπεδο του 4% προκαλεί ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο, καθώς λίγες μέρες πριν από τη λήξη του τρίτου μνημονίου, τα ελληνικά ομόλογα αποδεικνύουν ότι είναι εξαιρετικά ευάλωτα σε οποιαδήποτε αναταραχή, πόσο μάλλον αν συμβεί κάποιο απρόσμενο περιστατικό που θα επηρεάζει ευθέως την ελληνική οικονομία.

Τα προβλήματα της τουρκικής οικονομίας «δεν επηρεάζουν την καθαρή έξοδο της ελληνικής οικονομίας από τα μνημόνια», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σημειώνοντας πως ο σχεδιασμός της ελληνικής κυβέρνησης δεν επηρεάζεται από βραχυπρόθεσμες αναταράξεις στις χρηματαγορές, προσπαθώντας να περιορίσει τις ανησυχίες.

O κ. Τσακαλώτος επεσήμανε ότι η «καθαρή» έξοδος στηρίζεται στη συμφωνία του Eurogroup για το χρέος, αλλά και στο μαξιλάρι ρευστότητας έχει δημιουργηθεί για να διασφαλίσει την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του Δημοσίου «για τα επόμενα 2-3 χρόνια».

Ο υπουργός Οικονομικών επέμεινε ότι «στις 21 Αυγούστου η Ελλάδα ανοίγει νέα σελίδα και αυτό είναι οριστικό».

Όμως η άμεση επίδραση της οικονομικής κρίσης της Τουρκίας στον τρόπο που αντιμετωπίζουν την Ελλάδα οι διεθνείς αγορές, επιβεβαιώνει, δυστυχώς, ότι με και με ευθύνη της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες για τη διασφάλιση χαμηλού κόστους δανεισμού. Με αποτέλεσμα η χώρα μας να αποδεικνύεται εξαιρετικά ευάλωτη σε εξωτερικούς κλυδωνισμούς.

Εάν η Κυβέρνηση είχε υλοποιήσει ένα συνεκτικό πλαίσιο μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων, εάν είχε εξαλείψει τους κεφαλαιακούς περιορισμούς, εάν είχαν ληφθεί έγκαιρα γενναίες αποφάσεις για τη ρύθμιση του χρέους, εάν είχε ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, τότε, με δεδομένη και την υψηλή διεθνώς διαθέσιμη ρευστότητα, τα επιτόκια δανεισμού θα ήταν ήδη χαμηλότερα και λιγότερο ευμετάβλητα. Όπως ακριβώς συνέβη με την Πορτογαλία και την Κύπρο που βγήκαν εγκαίρως και οριστικά από τα μνημόνια.

Τα τελευταία γεγονότα, που απέδειξαν δυστυχώς πόσο ανοχύρωτη παραμένει η ελληνική οικονομία.

Αν σου άρεσε κάνε