Μπούμερανγκ το υπερπλεόνασμα για τη μείωση του χρέους!

Μπούμερανγκ το υπερπλεόνασμα για τη μείωση του χρέους!

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 12:45 Δημιουργία 24/05/18, 07:58
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Τα «φουσκωμένα» πλεονάσματα, για τα οποία η κυβέρνηση «πανηγυρίζει, παρόλο που αποτελούν το αποτέλεσμα μίας βάναυσης πολιτικής υπεροφορολόγησης και συνεχούς συγκράτησης των κρατικών δαπανών, γυρίζουν… μπούμερανγκ για τη ρύθμιση του χρέους, που είναι και το βασικό ζητούμενο της τέταρτης αξιολόγησης, της τελικής διαπραγμάτευσης στο δρόμο προς την έξοδο από το μνημόνιο.

Η πολιτική επίτευξης υψηλών πλεονασμάτων είχε ως στόχο οι δανειστές να μην ζητήσουν επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα ή να μην ενεργοποιηθεί ο «κόφτης» στο αφορολόγητο ένα χρόνο πριν το καθορισμένο. Ωστόσο, δίνει «τροφή» στη Γερμανία να ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται ελάφρυνση χρέους!

Χαρακτηριστική είναι η εκτίμηση της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας (Bundesbank) σύμφωνα με την οποία, «τα πλεονάσματα ύψους 3,1% του ΑΕΠ θα πρέπει να θεωρούνται -και μακροπρόθεσμα- εύλογα, επομένως «δεν είναι επιτακτικώς απαραίτητο να ληφθούν σύντομα πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους».

Κατά την τρέχουσα πρόβλεψη της Επιτροπής, η Ελλάδα θα έχει το 2019 διαρθρωτικό πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 5,1%. «Για να συνεχίσει να καταγράφεται υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα για μεγαλύτερο διάστημα δεν είναι απαραίτητα περαιτέρω περιοριστικά κίνητρα και τα πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,1% του ΑΕΠ είναι εύλογα επίσης μακροπρόθεσμα» εξηγεί η γερμανική κεντρική τράπεζα και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «δεν είναι, επομένως, επιτακτικώς απαραίτητο να ληφθούν σύντομα πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους».

H Bundesbank τάσσεται υπέρ της «επιπλέον προστασίας» για την Ελλάδα μετά το τέλος του προγράμματος, σημειώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) «τάσσονται υπέρ μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ΕΜΣ)».

Ωστόσο, στη συνέχεια επισημαίνει πως μια εκτεταμένη προστασία από τις αντιδράσεις των αγορών μετά το τέλος του προγράμματος, «θα μπορούσε να αποδυναμώσει το μομέντουμ περαιτέρω μεταρρυθμίσεων».

Στο κείμενο επισημαίνεται ακόμη ότι η απόφαση για το ποια θα είναι η πορεία μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος αναμένεται στο τέλος Ιουνίου, ενώ θα πρέπει επίσης να αποφασιστεί εάν θα υπάρξουν επιπλέον μεταφορές με μορφή ελαφρύνσεων του χρέους προκειμένου να διευκολυνθεί η - κατά το δυνατόν - αυτόνομη χρηματοδότηση στις αγορές.

Να υπενθυμίσουμε ότι άνω του 4% του ΑΕΠ διαμορφώθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα το 2017, όπως ανακοίνωσε η Eurostat, όταν ο στόχος του προγράμματος αφορούσε σε πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ.

Την ίδια ώρα, με υψηλή ταχύτητα τρέχει το δημόσιο χρέος της χώρας. Μόνο στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους το χρέος αυξήθηκε κατά 15 δισ. ευρώ!

Αν σου άρεσε κάνε