Ληξιπρόθεσμα: Θα «βρέξει» ελέγχους και κατασχέσεις

Ληξιπρόθεσμα: Θα «βρέξει» ελέγχους και κατασχέσεις

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 11:43 Δημιουργία 17/05/18, 11:08

Σε 150.000 με 200.000 οφειλέτες του Δημοσίου αναμένεται να επεκταθούν οι κατασχέσεις μέχρι το τέλος της τρέχουσας χρονιάς, όπως προβλέπει το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ.

Παράλληλα, έρχεται «μπαράζ» ελέγχων για όσους έχουν χρωστούν στο Δημόσιο, ενώ σχεδιάζονται και ηλεκτρονικά συστήματα για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Ακόμη, στο ίδιο σχέδιο γίνεται λόγος για απλούστερες διαδικασίες όσον αφορά τις κατασχέσεις θυρίδων.

Συγκεκριμένα, θα ελεγχθούν μεγάλες επιχειρήσεις, φορολογούμενοι με μεγάλη περιουσία, μπαρ και εστιατόρια για να διαπιστωθεί η έκδοση αποδείξεων, ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, καθώς και εκτεταμένοι έλεγχοι για τον περιορισμό στο λαθρεμπόριο καυσίμων και καπνικών.

Σύμφωνα με το σχέδιο της ΑΑΔΕ, στόχος είναι η είσπραξη 6 δισ. ευρώ από παλιά και νέα χρέη, τα οποία θα δημιουργηθούν φέτος.

Στο πλαίσιο αυτό, θα αυξηθούν τα «ραβασάκια» προς τους οφειλέτες για την τακτοποίηση των χρεών τους και εάν δεν συμμορφωθούν, θα ενεργοποιηθούν τα αναγκαστικά μέτρα που προβλέπουν κατασχέσεις μισθών, συντάξεων και ακινήτων.

Ταυτόχρονα, η ΑΑΔΕ σχεδιάζει τη δημιουργία αυτοματοποιημένου συστήματος είσπραξης οφειλών. Η παρέμβαση αφορά την ανάπτυξη και λειτουργία ηλεκτρονικού συστήματος για την παρακολούθηση, διαχείριση και αυτοματοποίηση διαδικασιών που αφορούν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Το σύστημα θα έχει τις ακόλουθες εφαρμογές:

  • Παρακολούθηση ταυτότητας οφειλέτη και οφειλών.
  • Παρακολούθηση και αυτοματοποίηση συμψηφισμών.
  • Διαχείριση ηλεκτρονικών κοινοποιήσεων, ειδοποιήσεων και επιδόσεων.
  • Παρακολούθηση και αυτοματοποίηση λήψης μέτρων είσπραξης.
  • Εφαρμογή ενημέρωσης των φορολογουμένων για θέματα οφειλών.
Αν σου άρεσε κάνε