foros-eisodimatos-enfia-teli-kykloforias

Φοροκαταιγίδα 7 δισ. ευρώ για φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και τέλη κυκλοφορίας

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δημιουργία 18/08/17, 08:19
Το νέο τσουνάμι φόρων έχει ήδη ξεσπάσει και θα απορροφήσει περί τα 30 δισ. ευρώ τα οποία οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν.

Τεράστιο βάρος αποτελεί για τους φορολογούμενους το ποσό που καλούνται να πληρώσουν έως το τέλος του τρέχοντος έτους σε φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και τέλη κυκλοφορίας, αφού ξεπερνά τα σε 7 δισ. ευρώ.
Ήδη περίπου 2,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν για τα εισοδήματα που απέκτησαν πέρυσι πρόσθετο φόρο εισοδήματος ύψους 3,4 δισ. ευρώ.

Έως το τέλος Αυγούστου όλοι οι υπόχρεοι θα πρέπει να αναμένουν τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, για τον οποίο δεν υπάρχει καμία αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού του και επομένως οι εισπράξεις θα πρέπει και φέτος να φτάσουν τα 2,65δισ. ευρώ.

Ο φορολογικός «μαραθώνιος» δεν τελειώνει όμως με τον ΕΝΦΙΑ, καθώς στο τέλος του έτους θα πρέπει να καταβληθούν από τους ιδιοκτήτες Ι.Χ. και μοτοσικλετών τα νέα τέλη κυκλοφορίας του 2018, με στόχο να εισπραχθούν περισσότερα από 1,1 δισ. ευρώ. Επισημαίνεται ότι ενώ ο αρχικός στόχος που είχε τεθεί στον κρατικό προϋπολογισμό για τα φορολογικά έσοδα ήταν 46,858 δισ. ευρώ, μετά την αναθεώρηση ο πήχης ανέβηκε στα 48,234 δισ. ευρώ δηλαδή αυξήθηκε κατά 1,385 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,11 δισ. ευρώ θα πρέπει να προέλθει από το σκέλος των άμεσων φόρων και τα 275 εκατ. ευρώ από το σκέλος των έμμεσων φόρων.

Σε μια ήδη βεβαρυμμένη οικονομία, η αύξηση των φορολογικών υποχρεώσεων βυθίζει στην καταστροφή όσους ελεύθερους επαγγελματίες, εμπόρους, αυτοαπασχολούμενους κοκ, που είχαν καταφέρει με κάθε δυνατόν τρόπο να επιβιώσουν στα πολύ δύσκολα τελευταία χρόνια.

Η φορολογική ικανότητα των Ελλήνων, κι ιδίως της μεσαίας τάξης, έχει εξαντληθεί. Κι αυτή η κόπωση ήδη φαίνεται από τα πρώτα στοιχεία της είσπραξης των φόρων το πρώτο τετράμηνο του 2017.

Το συνολικό ύψος των ληξιπροθέσμων οφειλών στην εφορία έχει σταθεροποιηθεί στα περίπου 94 δισ. ευρώ. Όμως πολλοί είναι αυτοί που εκτιμούν ότι μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να φθάσουν στα 100 δις. ευρώ.

Η συνεχής συσσώρευση νέου ληξιπρόθεσμου χρέους αποτελεί ένδειξη κόπωσης των φορολογουμένων όσον αφορά τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, η οποία επιτείνεται τόσο από τους πολύ υψηλούς φορολογικούς συντελεστές όσο και από την παρατεταμένη στασιμότητα της ελληνικής οικονομίας.

Δημιουργείται έτσι ένας φαύλος κύκλος υψηλού ιδιωτικού χρέους προς το Δημόσιο, υψηλών φορολογικών συντελεστών και επίμονης ύφεσης που καταδεικνύει ότι η τρέχουσα φορολογική πολιτική θέτει σε κίνδυνο τη δυναμική της δημοσιονομικής προσαρμογής και αναιρεί κάθε προσπάθεια οικονομικής ανάπτυξης.

Οπως προκύπτει από ειδική ανάλυση η οποία ενσωματώνεται στην έκθεση της ΤτΕ, σήμερα υπό το βάρος της υπερφορολόγησης τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο αυξάνονται με ρυθμό πέντε φορές υψηλότερο σε σχέση με τις παλαιές οφειλές που εισπράττονται.

Προκειμένου να ξεκολλήσει με τρόπο βιώσιμο η ελληνική οικονομία από την ύφεση, απαραίτητη θεωρείται η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης.

Ήδη οι καθυστερήσεις στην αξιολόγηση, έχουν στοιχίσει ακριβά στην ελληνική οικονομία. Πριν από λίγους μήνες ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2017 τοποθετούνταν από την κυβέρνηση στο 2,7% και από την Τράπεζα της Ελλάδος σε παρεμφερή επίπεδα. Μετά τη μνημειώδη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, το υπουργείο Οικονομικών πρώτο κατέβασε τον πήχη στο 1,8% κα τώρα και η ΤτΕ αναθεωρεί την πρόβλεψή της στο 1,6%.

Το φορολογικό ημερολόγιο

31 Αυγούστου: Ανάρτηση στο Taxisnet εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ έτους 2017 για περισσότερους από 7 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων με βεβαίωση φόρου πάνω από 3,1 δισ. ευρώ.

29 Σεπτεμβρίου: Πληρωμή πρώτης δόσης ΕΝΦΙΑ και δεύτερης δόσης φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων.

31 Οκτωβρίου: Καταβολή δεύτερης δόσης ΕΝΦΙΑ

30 Νοεμβρίου: Πληρωμή τρίτης και τελευταίας δόσης φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και τρίτης δόσης ΕΝΦΙΑ.

29 Δεκεμβρίου: Πληρωμή τέταρτης δόσης ΕΝΦΙΑ και τελών κυκλοφορίας 2018.

Αν σου άρεσε κάνε