etep-thumb-large

ΕΤΕπ: Χρονιά ρεκόρ το 2017 για τις χρηματοδοτήσεις στην Ελλάδα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δημιουργία 24/01/18, 12:05
Νέες χρηματοδοτήσεις συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ για επενδύσεις του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα σε όλη την Ελλάδα υπογράφτηκαν το 2017, σύμφωνα με τον όμιλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

 

Πρόκειται για τον δεύτερο μεγαλύτερο όγκο χρηματοδοτήσεων που χορηγεί στην Ελλάδα ο οργανισμός παροχής μακροπρόθεσμων χρηματοδοτήσεων της ΕΕ, στα 55 χρόνια δραστηριότητάς του στη χώρα.

 

Το 2017 χαρακτηρίστηκε επίσης από την παροχή της μεγαλύτερης μέχρι σήμερα στήριξης εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (ΕΤαΕ) προς νέες επιχειρηματικές επενδύσεις στην Ελλάδα και τη χρηματοδότηση του μεγαλύτερου μέχρι σήμερα αριθμού μεμονωμένων επενδυτικών σχεδίων από την ΕΤΕπ.

 

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης της Ελλάδος, κ. Αλέξης Χαρίτσης, δήλωσε σχετικά: "Η ΕΤΕπ, ως η τράπεζα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι μακροχρόνιος εταίρος της Ελλάδος. Η αύξηση της δραστηριότητας της ΕΤΕπ στην Ελλάδα ήδη συμβάλλει στην υλοποίηση ευρύτερου φάσματος επενδύσεων, σε νέους τομείς, και εξασφαλίζει τη διαθεσιμότητα νέων χρηματοδοτήσεων για κορυφαίες ελληνικές επιχειρήσεις. Ύστερα από ύφεση επί σειρά ετών, η ελληνική οικονομία έχει πλέον εισέλθει σε μια νέα φάση υψηλών προοπτικών ανάπτυξης. Προσβλέπω σε στενή συνεργασία με την ΕΤΕπ, ώστε να διασφαλιστεί ότι ο αντίκτυπος των χρηματοδοτήσεων του Ομίλου ΕΤΕπ θα εξακολουθήσει να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια".

 

Ο κ. Jonathan Taylor, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, δήλωσε: "Πριν από ακριβώς δύο χρόνια η ΕΤΕπ δημιούργησε την Επενδυτική Ομάδα για την Ελλάδα και σήμερα έχω την ευχαρίστηση να επιβεβαιώσω ότι αυτή η ιδιαίτερη προσοχή και η αυξημένη προσπάθεια απέδωσαν απτά αποτελέσματα. Οι χρηματοδοτήσεις ύψους 2,5 δισ. ευρώ που υπέγραψε ο Όμιλος ΕΤΕπ το 2017 μεταμορφώνουν καίριες υποδομές στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών και των τηλεπικοινωνιών στο σύνολο της χώρας και επιτρέπουν σε χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν νέες ευκαιρίες, να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους και να δημιουργήσουν νέες θέσεις απασχόλησης".

 

Αυξημένη στήριξη από την ΕΤΕπ σε όλους τους οικονομικούς τομείς

Η αύξηση της δραστηριότητας της ΕΤΕπ για τη χρηματοδότηση επενδύσεων στην Ελλάδα περιλάμβανε τη χορήγηση νέων δανείων για υποδομές ενέργειας, μεταφορών και τηλεπικοινωνιών και για έργα αστικής ανάπτυξης, καθώς και την παροχή εξειδικευμένης χρηματοδοτικής στήριξης προς ελληνικές επιχειρήσεις.

 

Η Τράπεζα χορήγησε νέες χρηματοδοτήσεις ύψους άνω των 817 εκατ. ευρώ στον τομέα των μεταφορών, μεταξύ άλλων για οδικά έργα με σκοπό την ολοκλήρωση σημαντικών αυτοκινητοδρόμων οι οποίοι θα βελτιώσουν την οδική ασφάλεια και θα μειώσουν το κόστος των μεταφορών και τους χρόνους των μετακινήσεων. Η ΕΤΕπ χρηματοδότησε επίσης την επέκταση κινητών δικτύων νέας γενιάς και την αναβάθμιση 11 αερολιμένων της χώρας, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

 

Σε ύψος ρεκόρ η δραστηριότητα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων στην Ελλάδα

Πέρυσι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤαΕ) χορήγησε συνολικά 384 εκατ. ευρώ για νέες κεφαλαιακές χρηματοδοτήσεις, εγγυήσεις και μικροχρηματοδοτήσεις στην Ελλάδα.

 

Το 2017 χαρακτηρίστηκε από τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα δραστηριοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων στη χώρα και ήταν το πρώτο έτος κατά το οποίο η δραστηριότητα του ΕΤαΕ στην Ελλάδα ξεπέρασε το 100 εκατ. ευρώ.

 

Στοχευμένη στήριξη του Ομίλου ΕΤΕπ προς επενδύσεις ελληνικών επιχειρήσεων

Το 2017 ο Όμιλος ΕΤΕπ, ο οποίος αποτελείται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, χορήγησε πάνω από 1,2 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση επενδύσεων ελληνικών επιχειρήσεων. Οι χρηματοδοτήσεις της ΕΤΕπ περιλάμβαναν ένα μακροπρόθεσμο δάνειο ύψους 70 εκατ. ευρώ για επενδύσεις με σκοπό την ανάπτυξη προϊόντων και την αύξηση του δυναμικού της ElvalHalcor, κορυφαίας εταιρείας παγκοσμίως στην παραγωγή αλουμινίου. Η εταιρεία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς της Ελλάδος, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 10% των συνολικών εξαγωγών υλικών αγαθών της χώρας.

 

Η χορήγηση σημαντικών νέων χρηματοδοτήσεων για τη στήριξη των επενδύσεων ελληνικών επιχειρήσεων θα ενισχυθεί επίσης χάρη σε νέες πιστωτικές γραμμές που υπογράφηκαν το 2017 με την Alpha Bank ΑΛΦΑ -0,29%, τη Eurobank και την Παγκρήτια Τράπεζα, καθώς σε ένα νέο πρόγραμμα τιτλοποίησης που υπογράφηκε με την Τράπεζα Πειραιώς, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

 

Το 2017 η ΕΤΕπ εγκαινίασε ένα δεύτερο Πρόγραμμα Ενίσχυσης της Χρηματοδότησης του Εξωτερικού Εμπορίου στην Ελλάδα, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προηγούμενου προγράμματος, μέσω του οποίου διατέθηκαν 389 εκατ. ευρώ από το 2013 για την παροχή χρηματοδοτήσεων εμπορικών συναλλαγών καίριας σημασίας για τις ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται διεθνώς. Το νέο πρόγραμμα αναμένεται να στηρίξει χρηματοδοτήσεις εμπορικών συναλλαγών συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ παρεχόμενες από τοπικές τράπεζες σε συνεργασία με διεθνείς χρηματοπιστωτικούς εταίρους. Η HSBC επιβεβαίωσε σήμερα τη συμμετοχή της με 134 εκατ. ευρώ στο πρόγραμμα, στο οποίο ήδη συμμετέχουν και η Commerzbank και η Citibank.

 

Αστική αναζωογόνηση και βιώσιμες μεταφορές στη Θεσσαλονίκη

Η Θεσσαλονίκη θα αξιοποιήσει νέες χρηματοδοτήσεις της ΕΤΕπ ύψους 220 εκατ. ευρώ που εγκρίθηκαν το 2017, για την υλοποίηση έργων αστικής ανάπτυξης και αναζωογόνησης, καθώς και για την κατασκευή της πρώτης γραμμής μετρό της πόλης.

 

Απελευθέρωση δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων στον τομέα των ΑΠΕ

Η ΕΤΕπ είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης του τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον κόσμο και πέρυσι ενέκρινε νέες χρηματοδοτήσεις ύψους άνω των 209 εκατ. ευρώ για αιολικά πάρκα, υδροηλεκτρικούς σταθμούς και έργα ενεργειακής απόδοσης στην Ελλάδα. Μεταξύ άλλων, χρηματοδότησε τρία νέα αιολικά πάρκα στη Βοιωτία, τα οποία θα παράγουν 49 MW καθαρής ενέργειας και, μέσω του πρώτου δανείου της προς τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, στήριξε νέες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε 14 περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένων 12 ελληνικών νησιών.

 

Ένα νέο πρόγραμμα επενδύσεων ενεργειακής απόδοσης, το οποίο διαχειρίζεται τοπικά η Τράπεζα Πειραιώς, θα στηρίξει την υλοποίηση μικρών έργων ανακαίνισης κτιρίων, εξωτερικού φωτισμού και άντλησης νερού, τα οποία θα μειώσουν σημαντικά την κατανάλωση ενέργειας και το ενεργειακό κόστος.

 

Το Επενδυτικό Σχέδιο για Ευρώπη κινητοποιεί νέες επενδύσεις ύψους 5,8 δισ. στην Ελλάδα

Αφότου δημιουργήθηκε το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ), το 2015, ο Όμιλος ΕΤΕπ έχει εγκρίνει στην Ελλάδα χρηματοδοτήσεις συνολικού ύψους 1,7 δισ. ευρώ με τη στήριξη του ΕΤΣΕ. Το Ταμείο αυτό, το οποίο αποτελεί κοινή πρωτοβουλία του Ομίλου ΕΤΕπ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναμένεται να κινητοποιήσει νέες επενδύσεις ύψους άνω των 5,8 δισ. ευρώ στο σύνολο της χώρας.

 

Πέρυσι οι χρηματοδοτήσεις που χορηγήθηκαν στην Ελλάδα στο πλαίσιο του ΕΤΣΕ αφορούσαν επενδύσεις στον τομέα των τηλεπικοινωνιών καθώς και τη στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω της Τράπεζας Πειραιώς. Στο σύνολο της Ευρώπης, μόνο οι τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες – Ιταλία Ισπανία, Γαλλία και Γερμανία – έλαβαν περισσότερες χρηματοδοτήσεις στο πλαίσιο του ΕΤΣΕ.

 

Προσδοκίες για το 2018

Το 2018 οι νέες χρηματοδοτήσεις του Ομίλου ΕΤΕπ στην Ελλάδα θα αντικατοπτρίζουν την ισχυρή ζήτηση από πελάτες, τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα, στο σύνολο της χώρας. Μεταξύ των έργων που εξετάζονται επί του παρόντος περιλαμβάνονται η γραμμή 4 του μετρό της Αθήνας (το μεγαλύτερο δημόσιο έργο στη χώρα), νέα οδικά, αερολιμενικά και λιμενικά έργα και έργα αστικής ανάπτυξης.

 

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι η μεγαλύτερη διεθνής δημόσια τράπεζα στον κόσμο και πέρυσι χορήγησε χρηματοδοτήσεις συνολικού ύψους 79,2 δισ. ευρώ για έργα στην Ευρώπη και ανά την υφήλιο, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Αν σου άρεσε κάνε