Υπεγράφη το deal UBS-ελβετικής κυβέρνησης για κάλυψη ζημιών από την εξαγορά της Credit Suisse

Υπεγράφη το deal UBS-ελβετικής κυβέρνησης για κάλυψη ζημιών από την εξαγορά της Credit Suisse

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 17:18 Δημιουργία 09/06/23, 17:09
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Η UBS υπέγραψε τη συμφωνία με την κυβέρνηση της Ελβετίας για την κάλυψη ζημιών ύψους έως και 9 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (10 δισ. δολαρίων) από την εξαγορά της Credit Suisse, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η οποία υπεγράφη σήμερα Παρασκευή, η UBS πρέπει να διατηρήσει την έδρα της στην Ελβετία, δήλωσε η κυβέρνηση.

«Για να καταστεί δυνατή η εξαγορά, η κυβέρνηση χορήγησε στην UBS εγγύηση για τυχόν ζημίες που θα προκύψουν από την εκκαθάριση των περιουσιακών στοιχείων της Credit Suisse», ανέφερε το ελβετικό ΥΠΟΙΚ.

«Η εγγύηση θα τεθεί σε ισχύ μόνο εάν οι ζημίες από την εκκαθάριση των εν λόγω περιουσιακών στοιχείων υπερβούν τα 5 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα και θα περιορίζεται στα 9 δισ.», πρόσθεσε.

Δεν έγινε καμία αναφορά ούτε από την UBS ούτε από την κυβέρνηση για το πώς θα καλυφθούν πιθανές απώλειες πάνω από το σύνολο των συμφωνηθέντων 14 δισεκατομμυρίων φράγκων - 5 δισεκατομμύρια από την UBS και 9 δισεκατομμύρια από την κυβέρνηση.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η UBS ανέφερε σε κανονιστική κατάθεση ότι οποιεσδήποτε περαιτέρω εγγυήσεις ζημιών θα απαιτούσαν ξεχωριστή νομική βάση με τη μορφή κοινοβουλευτικής έγκρισης.

Σύμφωνα με τους όρους της εξαγοράς, η UBS συμφώνησε να καταβάλει 3 δισ. ελβετικά φράγκα και δεσμεύτηκε να καλύψει τα πρώτα 5 δισ. φράγκα σε πιθανές ζημίες, ενώ η κυβέρνηση θα επωμιζόταν έως και 9 δισ. φράγκα επιπλέον.

Με πληροφορίες από Imerisia.gr

Αν σου άρεσε κάνε