Νέες αυξήσεις επιτοκίων ετοιμάζει η ΕΚΤ - Ανήσυχη η Λαγκάρντ για τον δομικό πληθωρισμό

Νέες αυξήσεις επιτοκίων ετοιμάζει η ΕΚΤ - Ανήσυχη η Λαγκάρντ για τον δομικό πληθωρισμό

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 20:21 Δημιουργία 01/06/23, 14:02
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν φαίνεται διατεθειμένη να κάνει πίσω στις αυξήσεις των επιτοκίων, παρά την μείωση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη και μάλιστα σε μεγαλύτερα των αναμενόμενων επίπεδα.

Ο γενικός πληθωρισμός υποχώρησε περισσότερο και συγκεκριμένα από το 7% τον Απρίλιο στο 6,1% που είναι το χαμηλότερο επίπεδο ενός έτους και πλέον, χάρη κυρίως στη μείωση των τιμών ενέργειας. Από την άλλη ο δομικός πληθωρισμός -χωρίς τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων– αυξήθηκε 5,3% σε ετήσια βάση, λιγότερο από το 5,6% του Απριλίου και από το 5,5% που ήταν η μέση εκτίμηση οικονομολόγων.

Λόγω της δυσκαμψίας του δομικού πληθωρισμού, η ΕΚΤ αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια σε δύο εβδομάδες από σήμερα, παρά το γεγονός ότι η Γερμανία εισήλθε πρόσφατα σε τεχνική ύφεση και εξακολουθούν να ελλοχεύουν σημαντικοί χρηματοπιστωτικοί κίνδυνοι.

Επενδυτές και οικονομολόγοι αναμένουν μία ακόμη αύξηση 25 μονάδων βάσης τον Ιούνιο και αναγνωρίζουν ότι πιθανόν θα υπάρξει μία ακόμη κίνηση πριν κλείσει ο ανοδικός κύκλος των επιτοκίων, ο οποίος έχει εκτινάξει ήδη το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων στο 3,25% από αρνητικό που ήταν πέρυσι τον Ιούλιο.

Λαγκάρντ: «Εχουμε έδαφος να καλύψουμε»

Μιλώντας λίγο μετά την ανακοίνωση των στοιχείων από την Eurostat, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι δεν είναι ακόμη φανερό ότι ο δομικός πληθωρισμός έχει κορυφωθεί στην Ευρωζώνης, προαναγγέλλοντας και άλλες αυξήσεις των επιτοκίων.

«Δεν υπάρχουν ξεκάθαρες ενδείξεις ότι ο δομικός πληθωρισμός έχει κορυφωθεί… Εχουμε κάνει σαφές ότι έχουμε ακόμη έδαφος να καλύψουμε για να φέρουμε τα επιτόκια σε επαρκώς περιοριστικά επίπεδα», τόνισε, ενισχύοντας την άποψη ότι ο ανοδικός κύκλος τους μπορεί να ολοκληρωθεί σύντομα.

Ντε Γκίντος: «Είμαστε σε σωστή πορεία»

Σχολιάζοντας τα στοιχεία, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος, δήλωσε ότι δεν έχει επιτευχθεί ακόμη η νίκη κατά του πληθωρισμού. «Θεωρώ ότι είμαστε στη σωστή πορεία… Πρέπει να παρακολουθήσουμε πολύ προσεκτικά την εξέλιξη του δομικού πληθωρισμού», σημείωσε.

Ο Εσθονός κεντρικός τραπεζίτης, Μάντις Μίλερ, είπε ότι θα υπάρξουν πιθανόν περισσότερες από μία αυξήσεις της τάξης των 25 μ.β.

Κνοτ: Μειωμένες προσδοκίες για το 2024

Από την πλευρά του, ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης, Κλάας Κνοτ, ο οποίος συγκαταλέγεται στα «γεράκια» της ΕΚΤ, είπε ότι δεν είναι απίθανο να χρειαστεί οι επενδυτές να προσαρμόσουν τις προσδοκίες τους για μείωση των επιτοκίων το 2024. «Οι χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν προεξοφλήσει μειώσεις των επιτοκίων για το επόμενο έτος… Αν χρειαστεί να προσαρμόσουν την προσδοκία αυτή, κάτι που δεν είναι απίθανο, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες διορθώσεις», δήλωσε.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Κνοτ είχε επισημάνει ότι όταν τα επιτόκια φθάσουν στο υψηλότερο επίπεδό τους, θα πρέπει να παραμείνουν σε αυτό για μία σημαντική χρονική περίοδο».

Στέλεχος της Bloomberg Economics ανέφερε σε σημείωμά της ότι ο δομικός πληθωρισμός είναι πιθανό να αυξηθεί ξανά τον Ιούνιο, κρατώντας την ΕΚΤ σε αναμμένα κάρβουνα το καλοκαίρι.

Με πληροφορίες από Imerisia.gr

Αν σου άρεσε κάνε