Σε ελεύθερη πτώση η τουρκική λίρα μετά την νίκη Ερντογάν

Σε ελεύθερη πτώση η τουρκική λίρα μετά την νίκη Ερντογάν

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 19:50 Δημιουργία 29/05/23, 12:45
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Πολύ κοντά στο ιστορικό χαμηλό της υποχώρησε έναντι του δολαρίου η τουρκική λίρα μετά τη νίκη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Συγκεκριμένα η λίρα έχασε περίπου το 0,3% της αξίας της και διαμορφώνεται στα 20,03 δολάρια, καθώς οι επενδυτές αναζητούν φως στο βάθος του τούνελ της νομισματικής πολιτικής του επανεκλεγέντος προέδρου ο οποίος ακολουθεί τον δύσβατο δρόμο και εν πολλοίς αδιέξοδο δρόμο των χαμηλών επιτοκίων παρά το πληθωριστικό πάρτι στην Τουρκία

Η Wall Street βλέπει δύσκολο δρόμο μπροστά για τη λίρα. Η Morgan Stanley προειδοποιεί ότι μπορεί να φθάσει στις 26 λίρες ανά δολάριο νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν και να διολισθήσει προς τα 28 δολάρια μέχρι το τέλος του έτους, εάν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιμείνει στην πολιτική του να διατηρεί τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα.
Η Wells Fargo & Co αναμένει ότι το νόμισμα θα φθάσει τις 23 λίρες/δολάριο μέχρι το τέλος του τριμήνου.

«Μια νίκη του Ερντογάν δεν προσφέρει παρηγοριά σε κανέναν ξένο επενδυτή», δήλωσε ο Χασνάιν Μαλίκ, στρατηγικός αναλυτής της Tellimer στο Ντουμπάι. «Με πολύ υψηλό πληθωρισμό, πολύ χαμηλά επιτόκια και χωρίς καθαρά συναλλαγματικά αποθέματα, μια επώδυνη κρίση που θα επηρεάσει όλα τα περιουσιακά στοιχεία πιθανόν να είναι... καθ' οδόν», πρόσθεσε.

Η ανορθόδοξη προσέγγιση του Ερντογάν όσον αφορά τα επιτόκια -πιστεύει ότι τα χαμηλότερα επιτόκια οδηγούν σε χαμηλότερο πληθωρισμό- και ένα απρόβλεπτο μείγμα από ad-hoc κανονισμούς και παρεμβάσεις έχουν προκαλέσει τη φυγή των ξένων επενδυτών. Οι συνολικές ξένες συμμετοχές σε τουρκικές μετοχές και ομόλογα έχουν μειωθεί κατά περίπου 85% (130 δισεκατομμύρια δολάρια) από το 2013.

Αλλαγή οικονομικού μοντέλου

«Είναι προφανές ότι το σημερινό οικονομικό μοντέλο δεν λειτουργεί», δήλωσε ο Μπουράκ Κετιντσεκέρ διαχειριστής κεφαλαίων στην Strateji Portfoy στην Κωνσταντινούπολη. «Ο Ερντογάν πιθανότατα το γνωρίζει αυτό και μια μέτρια μετάβαση σε μια ορθόδοξη πολιτική στο εγγύς μέλλον είναι πιθανή, διότι διαφορετικά δεν είναι βιώσιμο. Οποιοδήποτε σήμα προς αυτή την κατεύθυνση θα ήταν ευπρόσδεκτο από την αγορά».

Οι πολιτικές ήταν επίσης δαπανηρές, με την κεντρική τράπεζα να δαπανά σχεδόν 200 δισεκατομμύρια δολάρια τον τελευταίο ενάμιση χρόνο για να στηρίξει τη λίρα, τα καθαρά συναλλαγματικά αποθέματα να έχουν γίνει αρνητικά και τον πληθωρισμό να ξεπερνά το 80% πέρυσι, πριν πέσει στο 44% τον Απρίλιο.

Τα πρώτα σημάδια οποιασδήποτε αναθεώρησης του σημερινού μείγματος πολιτικής είναι πιθανό να έρθουν με τους διορισμούς σε θέσεις-κλειδιά της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένου του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Οικονομικών, καθώς και στην κεντρική τράπεζα. Όλοι οι σημερινοί υπουργοί κέρδισαν έδρες στο κοινοβούλιο πριν από δύο εβδομάδες, τις οποίες θα πρέπει να εγκαταλείψουν εάν πρόκειται να διοριστούν εκ νέου σε θέση στο υπουργικό συμβούλιο.

«Πρέπει να γίνουν κάποιες διορθώσεις για να αποφευχθεί η εξάντληση των συναλλαγματικών αποθεμάτων», δήλωσε ο Βίκτορ Σάμπο, διευθυντής επενδύσεων στην Abrdn στο Λονδίνο. Αναμένονται ανακοινώσεις για την πολιτική που θα ακολουθηθεί, διότι η τρέχουσα πολιτική «δεν είναι βιώσιμη».

Με πληροφορίες από Imerisia.gr

Αν σου άρεσε κάνε