Βρετανοί, Αμερικανοί έχουν κλείσει... θέσεις για το ελληνικό καλοκαίρι

Βρετανοί, Αμερικανοί έχουν κλείσει... θέσεις για το ελληνικό καλοκαίρι

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 14:48 Δημιουργία 26/05/23, 15:05
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Αύξηση κατά 2,2% σημειώνεται στις διαθέσιμες αεροπορικές θέσεις για τη φετινή θερινή σεζόν σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με το AirDataTracker, τον ψηφιακό κόμβο του ΙΝΣΕΤΕ για την ανάλυση δεδομένων εισερχόμενων διεθνών πτήσεων.

Στις κύριες αγορές καταγράφεται αύξηση από το Ηνωμένο Βασίλειο (+3,6%) και τις ΗΠΑ (+1,4%), ενώ παρατηρείται μείωση διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων από τη Γερμανία (-14,9 %), η οποία εισήλθε σε ύφεση.

Οι αεροπορικές κρατήσεις για τη φετινή σεζόν

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (22/5/23), προκύπτουν τα εξής βασικά σημεία:

-Το σύνολο των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων για τη θερινή σεζόν (27/3 – 29/10) ανέρχεται σε σχεδόν 25 εκατ., με αύξηση +2,2% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

-Η αύξηση αυτή προέρχεται κατά κύριο λόγο από αύξηση στο Q2 (+16,1% τον Απρίλιο, +8,1% τον Μάιο και +4,5% τον Ιούνιο), ενώ στο Q3 παρατηρούνται οριακές μειώσεις (-0,3% τον Ιούλιο, -0,7% τον Αύγουστο και -0,3% τον Σεπτέμβριο) και τον Οκτώβριο μείωση -4%.

-Παρά την αύξηση στο Q2, η εποχικότητα παραμένει υψηλή με το 53,7% των αεροπορικών θέσεων να είναι διαθέσιμες στο Q3.

-Στις κύριες αγορές καταγράφεται αύξηση από το Ηνωμένο Βασίλειο (+3,6%) και τις ΗΠΑ (+1,4%), ενώ παρατηρείται μείωση διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων από τη Γερμανία (-14,9 %) η οποία εν μέρει μπορεί να αποδοθεί και σε base effect, δηλαδή μείωση του overcapacity που παρατηρήθηκε πέρυσι, τη Γαλλία (-8,3%), την Ιταλία (-2,5%), την Ολλανδία (-1,5 %).

-Καθώς πλησιάζουμε προς την αιχμή της σεζόν, οι προσφερόμενες αεροπορικές θέσεις αυξάνονται κάθε εβδομάδα (από 662 χιλιάδες την προηγούμενη εβδομάδα σε 815 χιλιάδες την επόμενη εβδομάδα και 872 χιλιάδες την μεθεπόμενη).
αεροπλάνο

Ψήφος εμπιστοσύνης από ΗΠΑ

Ως προς τις κρατήσεις αεροπορικών θέσεων σε διεθνείς εισερχόμενες πτήσεις, η ανάλυση περιλαμβάνει τις μεταβολές σε σχέση με το 2022,τόσο για την Ελλάδα, όσο και για τις ανταγωνίστριες χώρες: Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία. Επίσης, παρουσιάζονται οι μεταβολές στις κρατήσεις προς την Ελλάδα ανά μήνα, ανά αγορά και για τα κύρια αεροδρόμια.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, δηλαδή τη μεταβολή στις ενεργές κρατήσεις αεροπορικών θέσεων στα τέλη Απριλίου:

-Παρατηρείται σημαντική αύξηση σχεδόν σε όλες τις κύριες αγορές (από +34,3% στις ΗΠΑ έως +117% στην Ιταλία).

-Μείωση παρατηρείται μόνο στη Γαλλία (-5,7%) και στο Ηνωμένο Βασίλειο (-7,5%).

-Επίσης, η αύξηση αυτή για το σύνολο της χώρας ανέρχεται σε +36,1% και υπολείπεται της αντίστοιχης για την Ιταλία (+50%),ενώ είναι υψηλότερη από αυτήν για την Ισπανία (+28,9%) και την Πορτογαλία (+29,8%).Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι τον περσινό Απρίλιο υπήρχε έντονος φόβος για την εξέλιξη πανδημίας και οι κρατήσεις ήταν μειωμένες σε σχέση με τα «κανονικά» για την εποχή επίπεδα.

Το «Air Data Tracker»

Η δυναμική παρακολούθηση του προγραμματισμού των αεροπορικών θέσεων και της εξέλιξης των κρατήσεων αεροπορικών θέσεων σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις είναι πλέον εφικτή μέσα από το Air Data Tracker, τον ψηφιακό κόμβο του ΙΝΣΕΤΕ για την ανάλυση δεδομένων εισερχόμενων διεθνών πτήσεων.

Καθώς ο ελληνικός τουρισμός έχει ήδη ανακάμψει, το Air DataTracker αποτελεί μετεξέλιξη του RecoveryTracker που είχε δημιουργηθεί με στόχο την παρακολούθηση της επαναφοράς του ελληνικού τουρισμού στα προ πανδημίας επίπεδα. Σημειώνεται ότι η δημιουργία εργαλείων Επιχειρηματικής Ευφυΐας (Business Intelligence) εντάσσεται στη συστηματική επένδυση του Ινστιτούτου σε ψηφιακά εργαλεία και στην αξιοποίηση των δεδομένων για λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων.

Πρόκειται για ένα ελεύθερα προσβάσιμο εργαλείο που συγκεντρώνει, επεξεργάζεται και οπτικοποιεί δεδομένα για την εξέλιξη του προγραμματισμού αεροπορικών θέσεων και των κρατήσεων αεροπορικών θέσεων σε 9 οθόνες με μια one stop shop αναζήτηση. Τα στοιχεία προγραμματισμού αεροπορικών θέσεων θα επικαιροποιούνται κάθε εβδομάδα και τα στοιχεία των κρατήσεων αεροπορικών θέσεων κάθε μήνα.

Σημειώνεται ότι όλα τα στοιχεία προέρχονται από την OAG και καλύπτουν περίπου το 75% του συνόλου των αεροπορικών θέσεων, ενώ δεν καλύπτονται θέσεις σε πτήσεις αμιγώς charter και κάποιες εταιρείες χαμηλού κόστους (low cost carriers).

Ως προς τον προγραμματισμό των αεροπορικών θέσεων, η ανάλυση περιλαμβάνει την κατανομή των θέσεων ανά μήνα, ανά εβδομάδα, ανά αεροδρόμιο και ανά χώρα προέλευσης, καθώς και συγκρίσεις με τα αντίστοιχα δεδομένα του 2022.

Αν σου άρεσε κάνε