Goldman Sachs: «Στεγνώνουν» σε τρεις εβδομάδες τα κρατικά ταμεία των ΗΠΑ

Goldman Sachs: «Στεγνώνουν» σε τρεις εβδομάδες τα κρατικά ταμεία των ΗΠΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 20:31 Δημιουργία 22/05/23, 20:28
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Σε τρεις εβδομάδες θα ξεμείνουν τα αμερικανικά ταμεία από μετρητά, εφόσον δεν επιλυθεί η κρίση του ορίου του χρέους, σύμφωνα με την Goldman Sachs.

Οι οικονομολόγοι της τράπεζας, Άλεκ Φίλιπς και Τιμ Κρούπα, σε νέο σημείωμα τους υποστήριξαν ότι τα διαθέσιμα μετρητά του υπουργείου Οικονομικών θα πέσουν κάτω από τα 30 δισ. δολάρια μέχρι τις 8 ή 9 Ιουνίου, που είναι το επίπεδο που θεωρείται, κατά γενική εκτίμηση, ως το μίνιμουμ όριο ώστε η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη να μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Μάλιστα, αυτό είναι το καλό σενάριο! Κι αυτό διότι η ανάλυση επισημαίνει ότι η εκτίμηση αυτή έχει ένα μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας, δεδομένου πως υπάρχει η πιθανότητα οι εισροές να επιβραδυνθούν πέραν του αναμενόμενου αφήνοντας το υπουργείο χωρίς μετρητά πολύ νωρίτερα, ήτοι στις 1 ή 2 Ιουνίου. Η πρόβλεψη αυτή της Goldman Sachs έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά δυσοίωνων προβλέψεων που έχουν διατυπωθεί για το θέμα που, διόλου τυχαία, προβληματίζει έντονα τόσο την αμερικανική όσο και την παγκόσμια οικονομία, και σίγουρα «κουμπώνει» στην πρόβλεψη που έχει διατυπώσει η ίδια η Τζάνετ Γέλεν, όταν υποστήριξε ότι το κράτος δεν θα μπορεί να καλύψει τις υποχρεώσεις του πέραν της 1ης Ιουνίου.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η ρευστότητα του ΥΠΟΙΚ κυμαίνεται στα 57 δισ. δολάρια με διαθέσιμα ύψους 92 δισ. ευρώ χάρη στα ειδικά μέτρα που έχει το υπουργείο στη «φαρέτρα» του.

Οι αναλυτές της Goldman, παρ’ όλα αυτά, τόνισαν πως «είμαστε πεπεισμένοι πως το Κογκρέσο θα αποφύγει τη στάση πληρωμών, αλλά υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους θα μπορούσε να το κάνει».

Οι Κρούπα και Φίλιπς υπογράμμισαν πως, αν και οι αγορές έχουν επιδείξει περιορισμένες ενδείξεις γενικευμένου πανικού για το πολιτικό και οικονομικό αδιέξοδο αυτό, αναμένεται πρόκληση σημαντικής μεταβλητότητας σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο.

«Προβλέπουμε επίτευξη συμφωνίας πριν την προθεσμία αλλά και εξελίξεις μέχρι τότε. Πιστεύουμε πως οι αγορές θα λάβουν υπόψη το αυξημένο ρίσκο πριν την αύξηση του ανώτατου ορίου», συμπλήρωσαν.

Πάντως, με δεδομένα τα στενά περιθώρια είναι εύλογη η ανησυχία της Wall Street όπως και η κρισιμότητα της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων μεταξύ Κογκρέσου και Λευκού Οίκου, που κατέρρευσαν την περασμένη εβδομάδα.

Απόψε θα επιχειρηθεί ένα… reboot με την κατ’ ιδίαν συνάντηση του Τζο Μπάιντεν (ο οποίος επέστρεψε την Κυριακή από την Ιαπωνία και τη σύνοδο του G7) με τον πρόεδρο της Βουλής, Κέβιν ΜακΚάρθι, ενώ θα υπάρξουν και διερευνητικές επαφές ανάμεσα σε τεχνικά κλιμάκια των δύο πλευρών.

Αν σου άρεσε κάνε