Αβεβαιότητα καταναλωτών για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη

Αβεβαιότητα καταναλωτών για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 21:05 Δημιουργία 11/05/23, 20:57
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Οι απαισιόδοξες εκτιμήσεις των καταναλωτών για την πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν σημαντικά τον Μάρτιο, συνηγορώντας στην διαφαινόμενη πρόθεση της ΕΚΤ να διατηρήσει την περιοριστική νομισματική πολιτική, ίσως και πέρα από το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με τη νέα μηνιαία επισκόπηση της ΕΚΤ, οι προσδοκίες για τους επόμενους 12 μήνες για την πορεία του πληθωρισμού ανέβασαν το δείκτη στο 5% από το 4,6% το Φεβρουάριο. Μάλιστα καταγράφεται αύξηση της αβεβαιότητας σε επίπεδα ρεκόρ για το πως θα κινηθεί ο πληθωρισμός το επόμενο δωδεκάμηνο.

Αντιστοίχως, σε χρονικό φάσμα τριετίας καταγράφηκε επίσης σημαντική αύξηση για τον προβλεπόμενο πληθωρισμό από το 2,4% στο 2,9%, απομακρύνοντας περαιτέρω το δείκτη από το όριο-στόχο του 2%.

Στον αντίποδα, οι προσδοκίες των καταναλωτών για την πορεία της οικονομίας επιδεινώθηκαν στο -1%, ενώ εκτιμάται πως ο δείκτης της ανεργίας θα αυξηθεί επίσης στο 11,7% σε 12 μήνες, αντί του 11,5% της προηγούμενης πρόβλεψης.

Το ονομαστικό εισόδημα εκτιμάται πως θα αυξηθεί κατά 1,3% τους επόμενους δώδεκα μήνες, σχεδόν δηλαδή στα ίδια επίπεδα με το 1,2% της προηγούμενης εκτίμησης. Ωστόσο οι προσδοκίες για το ρυθμό αύξησης των ονομαστικών δαπανών, πάντα σε φάσμα 12μηνου, αυξήθηκαν στο 4,1% από το 3,9%.

Θυμίζουμε πως το συμβούλιο της ΕΚΤ επιβράδυνε το ρυθμό αύξησης των επιτοκίων προχωρώντας σε μια νέα αναπροσαρμογή κατά 25 μονάδες βάσης, την περασμένη εβδομάδα. Έκτοτε, ωστόσο, πολλά μέλη του συμβουλίου έχουν υιοθετήσει «γερακίσια» οπτική για τις επόμενες κινήσεις της Τράπεζας προβλέποντας νέες αυξήσεις των επιτοκίων.

Η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ παραδέχτηκε ανοιχτά πως η άνοδος των επιτοκίων έχει ακόμη πολύ δρόμο. Μάλιστα, ο Γερμανός διοικητής, Γιοακίμ Νάγκελ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι αυξήσεις των επιτοκίων να συνεχιστούν και πέρα από το καλοκαίρι, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει επίμονα υψηλός.

Αν σου άρεσε κάνε