Κύμα φυγής καταθέσεων από 30 μεγάλες περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ

Κύμα φυγής καταθέσεων από 30 μεγάλες περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 18:35 Δημιουργία 11/05/23, 18:30
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Τριάντα μεγάλες περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ ήρθαν αντιμέτωπες με μια μαζική φυγή καταθέσεων μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσίευσαν ερευνητές της New York Fed.

Οι συγκεκριμένες τράπεζες είχαν ενεργητικό μεταξύ 50 και 250 δισ. δολαρίων που είναι αντίστοιχο αυτού της SVB.

Οι καταθέσεις σε χιλιάδες κοινοτικές και μικρότερες περιφερειακές τράπεζες ήταν σχετικά σταθερές τον Μάρτιο, ανέφερε η μελέτη, με τις μεγαλύτερες, συστημικά σημαντικές, αμερικανικές τράπεζες να δέχονται τις καταθέσεις που έφυγαν από τα μεγάλα περιφερειακά ιδρύματα.

Αξιωματούχοι της Fed, σύμφωνα με τη μελέτη, φαίνεται ότι κατέληξαν από νωρίς στο συμπέρασμα ότι πρόβλημα εκροών καταθέσεων θα αντιμετώπιζε μία ομάδα τραπεζών.

Υπήρξαν φόβοι ότι η εξασθένιση του τραπεζικού τομέα μπορεί να προκαλούσε ένα κύμα συγχωνεύσεων που θα σάρωνε τις μικρότερες τράπεζες και θα δημιουργούσε πρόβλημα στον δανεισμό μικρών επιχειρήσεων.

Ωστόσο, ακόμη και τράπεζες με ενεργητικό έως 100 δισ. δολάρια έμειναν σχετικά ανεπηρέαστες, με τα μικρότερα τραπεζικά ιδρύματα να μην αντιμετωπίζουν στην πραγματικότητα εκροές καταθέσεων μετά τα γεγονότα στα μέσα Μαρτίου.

Οι μικρότερες τράπεζες, εξ άλλου, έχουν κατά κανόνα υψηλότερα επίπεδα ασφαλισμένων καταθέσεων (σ.σ.: έως το ποσό των 250.000 δολαρίων) από την FDIC, ενώ αντίθετα το υψηλό επίπεδο των ανασφάλιστων καταθέσεων στην SVB ήταν ένας παράγοντας που οδήγησε στην κατάρρευσή της.

Η μελέτη αποτελεί την τελευταία προσπάθεια κατανόησης του αντίκτυπου των πρόσφατων τραπεζικών χρεοκοπιών και γενικότερα του πώς οι αυξήσεις επιτοκίων της Fed από τον Μάρτιο του 2022 αναδιέταξαν το χρηματοπιστωτικό τοπίο.

Οι εκροές καταθέσεων ανήλθαν σε περίπου 950 δισ. δολάρια στο 12μηνο πριν την κατάρρευση της SVB, καθώς οι πελάτες αναζητούσαν καλύτερες αποδόσεις σε ένα περιβάλλον αυξημένων επιτοκίων με τις αναλήψεις να είναι αναλογικά κατανεμημένες μεταξύ όλων των τραπεζών.

Αν σου άρεσε κάνε