Προς τη δωδέκατη αύξηση επιτοκίων η Τράπεζα της Αγγλίας - Όλοι περιμένουν το... χειρόφρενο

Προς τη δωδέκατη αύξηση επιτοκίων η Τράπεζα της Αγγλίας - Όλοι περιμένουν το... χειρόφρενο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 22:44 Δημιουργία 10/05/23, 22:40
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

To νέο κύκλο αναπροσαρμογής των επιτοκίων, για το Μάιο, από τις μεγάλες διεθνείς κεντρικές τράπεζες θα συμπληρώσει την Πέμπτη, η Τράπεζα της Αγγλίας.

Οι αναλυτές θεωρούν βέβαιη μια νέα μετριοπαθή άνοδο των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, όμως το μέγα ερώτημα είναι αν η BoE είναι έτοιμη, μετά από 12 αυξήσεις, να... σηκώσει χειρόφρενο.

Τα καλά μαντάτα για τη βρετανική κεντρική τράπεζα, που ήταν και η πρώτη που «άνοιξε» το χορό των αυξήσεων το Δεκέμβριο του 2021 (πολύ πριν τη Fed και βέβαια την ΕΚΤ), είναι πως η οικονομία αλλά και η αγορά εργασίας επέδειξαν τελικά αξιόλογες αντοχές στην επιθετική περιοριστική νομισματική πολιτική που εφάρμοσε η BoE. Φυσικά η επιβράδυνση και η τεχνική ύφεση δεν αποφεύχθηκε, όμως όχι στα δραματικά επίπεδα που φοβόντουσαν πολλοί αναλυτές, επιτρέποντας στο συμβούλιο να παραμείνει προσηλωμένο στο μέτωπο του πληθωρισμού.

Από την άλλη πλευρά, μετά από ενάμισι χρόνο περιοριστικής πολιτικής ο πληθωρισμός θα έπρεπε να έχει μπει σε μια σταθερή καθοδική τροχιά. Ωστόσο κόντρα στις προβλέψεις έχει παραμείνει σε επίμονα υψηλά επίπεδα, σε διψήφιο νούμερο, στο 10,1% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία Μαρτίου. Βεβαίως, έχει κατέβει από το ιστορικό υψηλό 41 ετών που είχε αγγίξει τον περασμένο Οκτώβριο, στο 11,1%, όμως η αποκλιμάκωση του παραμένει αργή.

Οι νέες προβλέψεις

Η BoE, στις προβλέψεις της, υποστήριζε πως ο δείκτης θα μειωθεί δραστικά από τα μέσα του 2023, φτάνοντας περίπου στο 4% μέχρι τα τέλη της χρονιάς και μόλις στο 1,5% μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του 2024. Οπότε το πρώτο ερώτημα είναι, αν στις νέες προβλέψεις που θα εκδώσει την Πέμπτη για την οικονομία και τον πληθωρισμό, θα επιμείνει στο στόχο αυτό ή θα τον αναθεωρήσει προς τα πάνω, όπως προβλέπουν οι περισσότεροι αναλυτές.

Αυτό αντιστοίχως περιπλέκει και το τοπίο των επόμενων βημάτων που θα ακολουθήσει. Η νέα αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης, από το 4,25% στο 4,5% έχει «κλειδώσει». Όμως, αν αυτό είναι το τελικό ταβάνι, με παύση του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων, θεωρείται λίαν αμφίβολο ότι θα είναι αρκετό για να «ξεκολλήσει» τον πληθωρισμό και να του δώσει ένα ρυθμό δυναμικής πτωτικής πορείας, τους επόμενους μήνες.

Οι περισσότεροι αναλυτές το θεωρούν απίθανο. Ανάμεσα τους η Goldman Sachs, που προειδοποίησε σε νέα εκτίμηση της, τη Δευτέρα, πως η BoE θα αναγκαστεί να συνεχίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων έως και στο 5% μέχρι το καλοκαίρι. Κι αυτό διότι παρά την υποχώρηση των ενεργειακών τιμών, ο δομικός πληθωρισμός παραμένει ψηλά με σημείο αιχμής τις τιμές των τροφίμων που καλπάζουν με τον ταχύτερο ρυθμό από το 1977.

Από την πλευρά της και η Deutsche Bank «βλέπει» μικρά περιθώρια παύσης στην αυριανή συνεδρίαση, ποντάροντας τουλάχιστον σε μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, τον Ιούνιο.

Αν σου άρεσε κάνε