Το αστραπιαίο bank run διέλυσε SVB και Signature Bank

Το αστραπιαίο bank run διέλυσε SVB και Signature Bank

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 23:31 Δημιουργία 27/04/23, 16:14
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Με... ταχύτητα φωτός επήλθε τον Μάρτιο η κατάρρευση τόσο Silicon Valley Bank όσο και της Signature Bank, γεγονός που αποτελεί κρίσιμο θέμα για τις εποπτικές Αρχές των ΗΠΑ.

Η Fed και η Federal Deposit Insurance Corporation (σ.σ.: Ο Οργανισμός ασφάλισης των καταθέσεων) αναμένεται να ανακοινώσουν αύριο εκθέσεις σχετικά με τη δεύτερη και τρίτη μεγαλύτερη χρεοκοπία στην ιστορία των ΗΠΑ.

Από όλους τους παράγοντες για τα αίτια τους –τις μη απαντηθείσες προειδοποιητικές επιστολές των εποπτικών Αρχών, την αγνόηση του κινδύνου από την αύξηση των επιτοκίων, το τεράστιο μέγεθος των ανασφάλιστων καταθέσεων– αυτό που έχει εντυπωσιάσει τις Αρχές περισσότερο είναι το γεγονός ότι η κατάρρευση της SVB έγινε μέσα σε 36 ώρες.

Bank run σε ένα 24ωρο

Μέσα σε 24 ώρες έκαναν φτερά καταθέσεις 42 δισ. δολαρίων, ενώ άλλα 100 δισ. δολάρια ήταν έτοιμα να φύγουν πριν κλείσει η τράπεζα στην Καλιφόρνια. Στην περίπτωση της Signature Bank χρειάστηκε λίγο μόνο περισσότερος χρόνος.

Αναζητώντας τα αίτια της χρεοκοπίας, βασική πηγή ανησυχίας για τις εποπτικές Αρχές, πέρα από τα λάθη που έγιναν στους ελέγχους, είναι αν είχαν τον χρόνο να κινηθούν ταχύτερα για να αποσοβήσουν τις εξελίξεις αυτές.

«Ο αριθμός 36 έχει τυπωθεί στο μυαλό μου... Πώς θα μπορούσαμε να σκεφθούμε για πρωτόκολλα με αυτή την ταχύτητα;» δήλωσε στο Reuters ο πρόεδρος της Altanta Fed, Ράφαελ Μπόστιτς.

Η περίπτωση της First Republic Bank

Πράγματι, καθώς οι αξιωματούχοι βάζουν τις τελευταίες πινελιές στις εκθέσεις τους, έχει προκύψει ένα νέο τεστ για τις εποπτικές Αρχές: Η First Republic Bank ανακοίνωσε βουτιά πάνω από 100 δισ. δολάρια στις καταθέσεις της κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023, βυθίζοντας τη μετοχή της σε χαμηλά επίπεδα – ρεκόρ και προκαλώντας φήμες για το μέλλον της 14ης μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας.

Ο κ. Μπόστιτς προετοιμάζεται και για άλλα προβλήματα. Όπως είπε, είχε συζητήσεις με τράπεζες στην περιοχή του για την ανάγκη επικοινωνίας και εξοικείωσης με εργαλεία που θα μπορούσαν να χρειαστούν σε μία τέτοια περίπτωση, όπως το πώς θα έχουν πρόσβαση σε έκτακτο δανεισμό από τη Fed.

H έκθεση της Fed θα εστιάσει στην SVB, τον έλεγχο της οποίας ανέλαβαν οι ρυθμιστικές Αρχές στις 10 Μαρτίου μετά την αποτυχία της προσπάθειας για την αύξηση κεφαλαίου που προκάλεσε επιδρομή στις καταθέσεις της.

Ο αντιπρόεδρος της Fed, Μάικλ Μπαρ, δήλωσε ότι η έκθεση θα περιλαμβάνει συστάσεις πολιτικής καθώς και εμπιστευτικές εποπτικές πληροφορίες που συνήθως δεν δημοσιοποιούνται.

«Θεωρώ ότι κάθε φορά που υπάρχει μία τέτοια χρεοκοπία, έχει αποτύχει ξεκάθαρα το μάνατζμεντ, έχουν αποτύχει οι εποπτικές Αρχές και έχει αποτύχει το ρυθμιστικό σύστημά μας», είχε δηλώσει τον Μάρτιο.

Την Παρασκευή αναμένεται η δημοσιοποίηση και της έκθεσης της FDIC για τη Signature Bank.

Αν σου άρεσε κάνε