Καμπανάκι Γέλεν για οικονομικό Αρμαγεδδώνα αν δεν αυξηθεί το πλαφόν για το χρέος

Καμπανάκι Γέλεν για οικονομικό Αρμαγεδδώνα αν δεν αυξηθεί το πλαφόν για το χρέος

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 17:26 Δημιουργία 26/04/23, 17:08
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, προειδοποίησε ότι ενδεχόμενη αποτυχία του κογκρέσου να αυξήσει το πλαφόν για το δημόσιο χρέος και η συνακόλουθη χρεοκοπία θα προκαλούσαν «οικονομική καταστροφή» που θα ωθούσαν τα επιτόκια σε υψηλότερα επίπεδα τα επόμενα χρόνια.

Σε γραπτό κείμενο δηλώσεων της εν όψει εκδήλωσης στην Ουάσιγκτον με επιχειρηματικά στελέχη από την Καλιφόρνια, η κυρία Τζάνετ Γέλεν επεσήμανε ότι μία πιθανή χρεοκοπία των ΗΠΑ θα οδηγούσε σε απώλεια θέσεων εργασίας, ενώ θα αύξανε τις πληρωμές για τα στεγαστικά δάνεια, τα δάνεια αυτοκινήτων και τις πιστωτικές κάρτες.

Είναι «βασική ευθύνη» του Κογκρέσου να αυξήσει ή να αναστείλει το πλαφόν των 31,4 τρις. δολαρίων για το αμερικανικό χρέος, είπε, προειδοποιώντας ότι μία χρεοκοπία θα απειλούσε την οικονομική πρόοδο που έκαναν οι ΗΠΑ μετά την πανδημία.

«Μία αθέτηση πληρωμών στο χρέος μας θα προκαλούσε οικονομική και χρηματοπιστωτική καταστροφή… Μία χρεοκοπία θα αύξανε το κόστος δανεισμού στο διηνεκές. Οι μελλοντικές επενδύσεις θα γίνονταν σημαντικά ακριβότερες», δήλωσε επιπλέον η κυρία Γέλεν.

Αν σου άρεσε κάνε