Και η Alpha Bank στο πρόγραμμα προστασίας των δανειοληπτών

Και η Alpha Bank στο πρόγραμμα προστασίας των δανειοληπτών

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 17:27 Δημιουργία 11/04/23, 17:20
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Προστασία από την αύξηση των επιτοκίων για ένα έτος προσφέρει και η Alpha Bank στους συνεπείς δανειολήπτες στεγαστικών δανείων, παίρνοντας τη σκυτάλη από την Τράπεζα Πειραιώς και τη Eurobank.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η Alpha Bank, «ανταποκρινόμενη στον ρόλο της έναντι της κοινωνίας και της οικονομίας, η τράπεζα παρέχει από την Τρίτη 2 Μαΐου 2023, και για διάστημα 12 μηνών, το Πρόγραμμα Ανταμοιβής για συνεπείς πελάτες στεγαστικών δανείων. Στόχος του προγράμματος είναι η προστασία των πελατών με στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου από ενδεχόμενες μελλοντικές αυξήσεις στα επιτόκια. Παράλληλα, επιβραβεύοντας τη συνέπεια που επιδεικνύουν, η Τράπεζα προσφέρει στους πελάτες της μείωση των επιτοκίων αναφοράς».

Τι προβλέπει το πρόγραμμα

«Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Ανταμοιβής για Συνεπείς Πελάτες Στεγαστικών Δανείων, θα εφαρμόζεται επιτόκιο αναφοράς, όπως αυτό είχε διαμορφωθεί την 31 Μαρτίου 2023, μειωμένο κατά περίπου 20 μονάδες βάσης.

Το παραπάνω επιτόκιο αναφοράς διατηρείται σταθερό καθ' όλη τη διάρκεια του προγράμματος. Σημειώνεται ότι εάν κατά τη 12μηνη περίοδο, τα επιτόκια αναφοράς μειωθούν σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά που προβλέπονται στο πρόγραμμα, οι αντίστοιχες μειώσεις θα υπολογιστούν άμεσα στα επιτόκια των πελατών.

Συνεπώς, οι δανειολήπτες προστατεύονται από μελλοντικές αυξήσεις των επιτοκίων αναφοράς, αλλά δεν στερούνται τα οφέλη τυχόν μελλοντικής μείωσής τους κατά τη διάρκεια του προγράμματος.

Ενδεικτικά, τα επιτόκια αναφοράς του προγράμματος διαμορφώνονται ως ακολούθως: EURIBOR 1 μηνός στο 2,72% και EURIBOR 3 μηνών στο 2,83%, από 2,92% και 3,03% αντίστοιχα στα τέλη Μαρτίου.

Ένταξη στο πρόγραμμα - προϋποθέσεις

Στο πρόγραμμα, το οποίο ισχύει για όλα τα νομίσματα χορήγησης, εντάσσονται όλα τα Στεγαστικά Δάνεια Κυμαινόμενου Επιτοκίου προς ιδιώτες πελάτες, τα οποία έχουν εκταμιευθεί έως την 31 Δεκεμβρίου 2022, ανεξαρτήτως εάν έχουν ήδη ενταχθεί ή θα ενταχθούν και στο Πρόγραμμα Επιδότησης Επιτοκίου Ευάλωτων Νοικοκυριών.

Προϋπόθεση ένταξης αποτελεί το δάνειο να μην εμφανίζει ληξιπρόθεσμες οφειλές με ημερομηνία αναφοράς την 28 Απριλίου 2023. Η διατήρηση της προνομιακής τιμολόγησης συνεπάγεται ότι οι δανειολήπτες θα φροντίσουν ώστε το δάνειο να παραμένει ενήμερο για τους 12 μήνες διάρκειας του προγράμματος.

Οι συνεπείς πελάτες Στεγαστικών Δανείων θα ενταχθούν αυτόματα στο πρόγραμμα, χωρίς να απαιτείται άλλη ενέργεια εκ μέρους τους, ενώ θα ενημερωθούν για το μειωμένο επιτόκιο του δανείου τους και την αντίστοιχη δόση μέσω των αντιγράφων λογαριασμών που λαμβάνουν σε τακτική βάση. Οι δανειολήπτες μπορούν να αναζητούν αναλυτικές πληροφορίες για τους όρους του προγράμματος, το συνολικό επιτόκιο του δανείου καθώς και χρήσιμες ερωτήσεις - απαντήσεις στην ιστοσελίδα της Τράπεζας, www.alpha.gr.

Οι χρηματοδοτικές ανάγκες του Προγράμματος Ανταμοιβής για Συνεπείς Πελάτες Στεγαστικών Δανείων καλύπτονται εξ ολοκλήρου από την Alpha Bank, στο πλαίσιο των δράσεών της για τη στήριξη των πελατών της στο νέο περιβάλλον υψηλών επιτοκίων και του εν εξελίξει θεσμικού διαλόγου με την ελληνική Πολιτεία. Το νέο πρόγραμμα έρχεται ως συνέχεια της δράσης στήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών, μέσω της επιδότησης για περίοδο 12 μηνών του 50% της αύξησης της μηνιαίας δόσης στεγαστικών δανείων, με ημερομηνία αναφοράς την 30.6.2022. Πρόσφατα, μάλιστα, με απόφαση της ελληνικής Πολιτείας τα σχετικά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια αυξήθηκαν κατά 30%, διευρύνοντας σημαντικά την περίμετρο των δικαιούχων.

H Alpha Bank, αναφέρει στην ανακοίνωση της, υλοποιεί τη δέσμευσή της να στηρίζει με κάθε τρόπο την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, πρωτοστατώντας στη χρηματοδότηση της επιχειρηματικότητας και συνεισφέροντας με σειρά δράσεων κοινωνικής υπευθυνότητας στην ενεργή στήριξη των τοπικών κοινωνιών».

Αν σου άρεσε κάνε