Ανήσυχος ο Λέιν από την αύξηση του πληθωρισμού στα τρόφιμα

Ανήσυχος ο Λέιν από την αύξηση του πληθωρισμού στα τρόφιμα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 21:36 Δημιουργία 05/04/23, 21:31
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ο πληθωρισμός των τροφίμων εξακολουθεί να κινείται ανοδικά στην Ευρώπη και μπορεί να είναι ο βασικός μοχλός αύξησης των τιμών σε αυτή τη φάση, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Φίλιπ Λέιν.

«Κοιτάζω τα τρόφιμα, όπου οι πληθωριστικές πιέσεις είναι ίσως οι πιο έντονες. Και συνεχίζουν να αυξάνονται τώρα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Φίλιπ Λέιν σε πανεπιστημιακή διάλεξη στην Κύπρο. «Δεν νομίζω ότι βρισκόμαστε ακόμη στο αποκορύφωμα του πληθωρισμού των τροφίμων, δεν έχει φτάσει ακόμη εκεί, ωστόσο προβλέπεται να υποχωρήσει φέτος», πρόσθεσε, σύμφωνα με το Reuters.

Ο συνολικός πληθωρισμός επιβραδύνθηκε απότομα τον περασμένο μήνα λόγω του χαμηλότερου ενεργειακού κόστους, ωστόσο οι τιμές των τροφίμων συνέχισαν να αυξάνονται.

Συγκεκριμένα, τον Μάρτιο οι τιμές ενέργειας μειώθηκαν 14,7% σε ετήσια βάση μετά τη μείωσή τους κατά 5,8% τον Φεβρουάριο. Οι τιμές των τροφίμων, αλκοόλ και καπνού αυξήθηκαν 11,8% έναντι αύξησης 12,2% τον Φεβρουάριο και 12,8% τον Ιανουάριο.

Παράλληλα, συνέχισε να αυξάνεται ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, γεγονός που υποδηλώνει τη διάχυση των πληθωριστικών πιέσεων στο σύνολο της οικονομίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, τον Μάρτιο έφτασε το 7% από 6,8% τον Φεβρουάριο.

Υπενθυμίζεται ότι ο δομικός πληθωρισμός είναι υψηλότερος στην Ελλάδα από την Ευρωζώνη, όπου αυξήθηκε τον Μάρτιο στο 5,7% από 5,6% τον περασμένο μήνα.

Αν σου άρεσε κάνε