Μειώθηκε στο 5,4% ο πληθωρισμός - Διψήφια ποσοστά αυξήσεων στα τρόφιμα

Μειώθηκε στο 5,4% ο πληθωρισμός - Διψήφια ποσοστά αυξήσεων στα τρόφιμα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 14:19 Δημιουργία 31/03/23, 14:12
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Στο 5,4% μειώθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάρτιο σε ετήσια βάση από 6,5% τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή της Eurostat. Ταυτόχρονα μείωση σημείωσε ο πληθωρισμός και στην Ευρωζώνη καθώς διαμορφώθηκε στο 6,9% από 8,5%.

Η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στην Ελλάδα από το περασμένο φθινόπωρο οφείλεται κυρίως στη σημαντική αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας, ενώ οι τιμές των τροφίμων συνέχισαν να αυξάνονται με διψήφια ποσοστά και σημείωσαν μικρή επιβράδυνση το τελευταίο δίμηνο.

Η τάση αυτή συνεχίστηκε και τον Μάρτιο καθώς οι τιμές ενέργειας μειώθηκαν 14,7% σε ετήσια βάση μετά τη μείωσή τους κατά 5,8% τον Φεβρουάριο. Οι τιμές των τροφίμων, αλκοόλ και καπνού αυξήθηκαν 11,8% έναντι αύξησης 12,2% τον Φεβρουάριο και 12,8% τον Ιανουάριο.

Παράλληλα, συνέχισε να αυξάνεται ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, γεγονός που υποδηλώνει τη διάχυση των πληθωριστικών πιέσεων στο σύνολο της οικονομίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, τον Μάρτιο έφτασε το 7% από 6,8% τον Φεβρουάριο.

Ο δομικός πληθωρισμός είναι υψηλότερος στην Ελλάδα από την Ευρωζώνη, όπου αυξήθηκε τον Μάρτιο στο 5,7% από 5,6% τον περασμένο μήνα.

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη

Η σημαντική μείωση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη οφείλεται επίσης στις τιμές ενέργειας, οι οποίες μειώθηκαν 0,9% έναντι αύξησης 13,7% τον Φεβρουάριο, ενώ οι τιμές στα τρόφιμα, αλκοόλ και καπνό συνέχισαν να αυξάνονται με ταχύτερο ρυθμό (15,4% έναντι 15% τον Φεβρουάριο).

Οι τιμές των μη ενεργειακών βιομηχανικών προϊόντων αυξήθηκαν 6,6% έναντι 6,8% τον Φεβρουάριο και των υπηρεσιών κατά 5% έναντι 4,8%.

Αν σου άρεσε κάνε