Οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές διαφωνούν με το «κούρεμα» των ομολόγων της Credit Suisse

Οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές διαφωνούν με το «κούρεμα» των ομολόγων της Credit Suisse

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 20:38 Δημιουργία 30/03/23, 20:22
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Σαφείς αποστάσεις παίρνουν οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές από την απόφαση της Ελβετίας να διαγράψει 17 δισ. δολάρια των ομολόγων της Credit Suisse μετά τη διάσωσή της.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης της ΕΕ, Ντομινίκ Λαμπουρέ απευθυνόμενος προς τους επενδυτές, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNBC: «Σε μια τραπεζική εξυγίανση εδώ, στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, θα ακολουθούσαμε την ιεραρχία και θέλαμε να το πούμε πολύ ξεκάθαρα στους επενδυτές, για να μην παρεξηγηθούμε: δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να σεβαστούμε αυτή την ιεραρχία».

Αυτό συμβαίνει μετά την ανακοίνωση της ελβετικής ρυθμιστικής αρχής FINMA νωρίτερα μέσα στον Μάρτιο ότι τα ομόλογα πρόσθετης κατηγορίας 1 (AT1) της Credit Suisse, που θεωρούνται ως σχετικά επικίνδυνες επενδύσεις, θα μηδενιστούν, ενώ οι επενδυτές μετοχών θα λάβουν πάνω από 3 δισεκατομμύρια δολάρια ως μέρος της εξαγοράς της τράπεζας από την UBS, εξοργίζοντας τους κατόχους ομολόγων.

Σε κοινή δήλωση με την Τραπεζική Εποπτεία της ΕΚΤ και την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών, το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης ανέφερε στις 20 Μαρτίου ότι «τα κοινά μετοχικά μέσα είναι τα πρώτα που απορροφούν ζημίες και μόνο μετά την πλήρη χρήση τους θα απαιτηθεί η απομείωση των πρόσθετων ομολόγων της κατηγορίας 1».

Σύμφωνα με την ιεραρχία ή το πλαίσιο που ισχύει, οι μετοχικές επενδύσεις κατατάσσονται σε δεύτερη μοίρα σε σχέση με τα ομόλογα σε περίπτωση διάσωσης μιας τράπεζας.

Η απόφαση της Ελβετίας οδήγησε ορισμένους κατόχους ομολόγων AT1 της Credit Suisse να εξετάσουν το ενδεχόμενο να προβούν σε νομικές ενέργειες και προκάλεσε αβεβαιότητα για τους κατόχους ομολόγων σε όλο τον κόσμο.

«Ως αρχή εξυγίανσης υπεύθυνη για το πλαίσιο εξυγίανσης της τραπεζικής ένωσης, μπορώ να σας πω ότι θα σεβαστώ πλήρως και εξ ολοκλήρου το νομικό πλαίσιο. Έτσι, κατά την εξυγίανση, όταν υιοθετώ ένα σχήμα εξυγίανσης, θα σεβαστώ αυτή την ιεραρχία ξεκινώντας από την απορρόφηση των ιδίων κεφαλαίων, στη συνέχεια των AT1, του Tier 2 και στη συνέχεια των υπόλοιπων», δήλωσε ο Λαμπουρέ.

Πάντως, η Ελβετία δεν αποτελεί μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έτσι δεν εμπίπτει στον τραπεζικό κανονισμό της περιοχής.

Το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης τέθηκε σε λειτουργία το 2015 στον απόηχο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και της κρίσης δημόσιου χρέους. Η κύρια λειτουργία του είναι να διασφαλίζει ότι υπάρχει ο μικρότερος δυνατός αντίκτυπος στην πραγματική οικονομία σε περίπτωση πτώχευσης μιας τράπεζας στη ζώνη του ευρώ.

Αν σου άρεσε κάνε