Ικανοποίηση Σταϊκούρα για την πορεία του πενταετούς ομολόγου

Ικανοποίηση Σταϊκούρα για την πορεία του πενταετούς ομολόγου

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 22:57 Δημιουργία 29/03/23, 17:31
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ικανοποιημένος από την πορεία της σημερινής έκδοσης του 5ετούς ομολόγου από την οποία το Δημόσιο άντλησε 2,5 δισ. ευρώ, εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας χαρακτήρισε «επιτυχή» την έκδοση παρά, το ιδιαίτερα ρευστό παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον, όπως επισήμανε

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι έτσι καλύφθηκε το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των εφετινών δανειακών αναγκών της χώρας, διασφαλίζοντας υψηλά ταμειακά διαθέσιμα και για την περίοδο μετά τις εκλογές.

Ειδικότερα, η πλήρης δήλωση του υπουργού έχει ως εξής:

«Η Ελλάδα προχώρησε, σήμερα, στην έκδοση 5ετούς ομολόγου, αντλώντας 2,5 δισ. ευρώ από τις αγορές. Έκδοση επιτυχής, παρά το ιδιαίτερα ρευστό παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον, καθώς συγκέντρωσε υψηλή ζήτηση, καλή ποιότητα κεφαλαίων και ικανοποιητικό κόστος δανεισμού.

Έτσι έχουμε καλύψει, έγκαιρα και μεθοδικά, το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των εφετινών δανειακών αναγκών της χώρας, διασφαλίζοντας υψηλά ταμειακά διαθέσιμα και για την περίοδο μετά τις εκλογές. Ταμειακά διαθέσιμα της χώρας που υπερβαίνουν, και πάλι, τα 38 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι, παρά την έντονη διεθνή μεταβλητότητα, η διαφορά επιτοκίου (spread) με το αντίστοιχο γερμανικό βρίσκεται περίπου στο 1/4 των αρχών του 2019. Αυτό οφείλεται στην υψηλή ανθεκτικότητα, την ισχυρή δυναμική και τις ευοίωνες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, όπως αυτές διαμορφώθηκαν την τελευταία τετραετία, με την άσκηση υπεύθυνης και συνετής οικονομικής πολιτικής από τη σημερινή κυβέρνηση».

Αν σου άρεσε κάνε