Πάουελ: «Εάν χρειαστεί να αυξήσουμε κι άλλο τα επιτόκια θα το κάνουμε»

Πάουελ: «Εάν χρειαστεί να αυξήσουμε κι άλλο τα επιτόκια θα το κάνουμε»

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 22:13 Δημιουργία 22/03/23, 22:07
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ως μεμονωμένο πρόβλημα χαρακτήρισε ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, την τραπεζική κρίση που ξέσπασε στις ΗΠΑ με τις εξελίξεις στην SVB και τη First Repubilc Bank,

Παράλληλα, σχολιάζοντας τον πληθωρισμό, ο κ. Τζερόμ Πάουελ υποστήριξε ότι είναι ακόμα αρκετά ψηλά, επισημαίνοντας παράλληλα, ότι εάν χρειαστεί η κεντρική τράπεζα να αυξήσει κι άλλο τα επιτόκια, θα το κάνει. «Ξέρουμε πως τα μεμονωμένα τραπεζικά προβλήματα μπορούν να απειλήσουν το τραπεζικό σύστημα, εάν μείνουν ανεπίλυτα. Έχουμε όλα τα μέτρα για να τα αντιμετωπίζουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πάουελ.

Ο επικεφαλής της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ, υποστήριξε, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, ότι η Fed θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Είπε ακόμα πως τα γεγονότα των τελευταίων δύο εβδομάδων θα έχουν επιπτώσεις στη ζήτηση και στον πληθωρισμό στην αμερικανική οικονομία. «Μπορεί να οδηγήσουν σε σύσφιξη των πιστωτικών συνθηκών για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και να επηρεάσουν την πορεία της οικονομίας» δήλωσε ο κ. Πάουελ.

Επιπλέον, υποστήριξε πως είναι πιθανό η τραπεζική κρίση να έχει μόνο ήπιες επιπτώσεις.

Πληθωρισμός και επιτόκια

Σχολιάζοντας τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, υποστήριξε ότι παραμένει σε υψηλά επίπεδα και τόνισε πως «έχουμε ακόμα πολύ δρόμο για να μειώσουμε τον πληθωρισμό στον στόχο της Fed του 2%».

Αναφερόμενος στην πορεία της αμερικανικής οικονομίας, ανέφερε πως η μείωση του πληθωρισμού είναι πιθανό να επιφέρει μια περίοδο ηπιότερης ανάπτυξης της οικονομίας. «Είναι πιθανό να χρειαστούμε ηπιότερη ανάπτυξη της οικονομίας», πρόσθεσε.

Μιλώντας για το ενδεχόμενο μείωσης των βασικών επιτοκίων της Fed εντός του 2023, ο Πάουελ είπε πως «αυτό δεν είναι το βασικό σενάριο μας». Υποστήριξε επίσης πως «εάν χρειαστεί να αυξήσουμε τα επιτόκια μας σε υψηλότερο επίπεδο, θα το κάνουμε».

Αν σου άρεσε κάνε