Χρησμός Λαγκάρντ για μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων

Χρησμός Λαγκάρντ για μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 22:14 Δημιουργία 22/03/23, 13:44
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ανοικτό άφησε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, το παράθυρο για μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων στη σκιά της αναταραχής που έχει προκληθεί.

Όπως άφησε να εννοηθεί η κυρία Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αυτό θα συμβεί στην περίπτωση που οι τράπεζες αυξήσουν περισσότερο τα δικά τους επιτόκια. Η επικεφαλής της ΕΚΤ είπε ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ έχουν μόλις αρχίσει να επηρεάζουν την οικονομία, αλλά ο μηχανισμός μετάδοσής τους μπορεί να γίνει ισχυρότερος ως αποτέλεσμα της τραπεζικής αναταραχής.

Οι κινήσεις της ΕΚΤ, είπε, για την αύξηση των επιτοκίων μπορεί να έχουν μεγαλύτερο αποτέλεσμα αν οι τράπεζες γίνουν πιο επιφυλακτικές στην ανάληψη κινδύνων και αρχίσουν να ζητούν υψηλότερα επιτόκια για τα δάνεια που δίνουν, κάτι που πιθανόν υπονοεί ότι η ΕΚΤ θα χρειαστεί να αυξήσει λιγότερο τα επιτόκιά της.

«Αν, για παράδειγμα, οι τράπεζες αρχίσουν να εφαρμόζουν ένα υψηλότερο «περιθώριο διαμεσολάβησης» -κάτι που σημαίνει ότι για κάθε επίπεδο των βασικών επιτοκίων ζητούν μεγαλύτερη αποζημίωση για τον κίνδυνο που παίρνουν με τον δανεισμό – τότε η μετάδοση θα είναι ισχυρότερη», είπε.

Σε κάθε περίπτωση η κυρία Λαγκάρντ επιβεβαίωσε την αποφασιστικότητα της ΕΚΤ να μειώσει τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης στο 2% από 8,5% τον Φεβρουάριο.

«Για να μειωθούν οι πληθωριστικές πιέσεις, είναι σημαντικό η νομισματική πολιτικής μας να κινείται ισχυρά προς περιοριστική κατεύθυνση... Και αυτή η διαδικασία μόλις έχει αρχίσει να υλοποιείται», πρόσθεσε.

Η ΕΚΤ αύξησε τα βασικό επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων κατά 350 μονάδες βάσης (3,5 ποσοστιαίες μονάδες) στο 3% από τον περασμένο Ιούλιο, ενώ οι αγορές αναμένουν να φθάσει στο 3,5% φέτος.

Την περασμένη Πέμπτη, η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκιά της κατά 50 μονάδες βάσης, αλλά δεν αναφέρθηκε σε μελλοντικές αυξήσεις λόγω της πρόσφατης αναταραχής στον τραπεζικό κλάδο.

Αν σου άρεσε κάνε