Αρνητικά προγνωστικά από την BofA για την οικονομία των ΗΠΑ

Αρνητικά προγνωστικά από την BofA για την οικονομία των ΗΠΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 17:27 Δημιουργία 21/03/23, 17:22
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Αναζωπυρώνονται οι φόβοι για την υποχώρηση της αμερικανικής οικονομίας σε ύφεση, καθώς οι αγορές αγωνίζονται να σταθεροποιηθούν μετά τους τριγμούς των προηγούμενων ημερών στον τραπεζικό κλάδο.

Μάλιστα, σύμφωνα με νέα έκθεση της Bank of America τα αρνητικά προγνωστικά για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας παρουσιάζουν αύξηση για πρώτη φορά από τον περασμένο Νοέμβριο.

Σύμφωνα με την νέα έκθεση της BofA που βασίζεται σε σφυγμομέτρηση παραγόντων της αγοράς, περίπου το 42% των fund managers «βλέπει» ύφεση της οικονομίας μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες. Πρόκειται για ένα ποσοστό σημαντικά αυξημένο από το μόλις 24% που είχε ανάλογη άποψη, τον Φεβρουάριο.

Μάλιστα, ακόμη και οι παράγοντες της αγοράς που δεν θεωρούν πιθανή μια ύφεση, εκτιμούν πως η οικονομία θα παραμείνει καθηλωμένη για τον επόμενο ένα χρόνο.

Πραγματικά, ένα εντυπωσιακό 80% των fund managers θεωρεί πως οι συνθήκες του στασιμοπληθωρισμού θα επιμείνουν, με τον πληθωρισμό να παραμένει σε υψηλά επίπεδα και την οικονομία να μην μπορεί να ανακάμψει.

Βροχή οι αρνητικές εκτιμήσεις

Στην εικόνα που καταγράφει η έκθεση της BofA συμφωνούν και άλλοι οίκοι. Η Jefferies, μέσα στην εβδομάδα, επιβεβαίωσε την εκτίμηση της πως η αμερικανική οικονομία δεν θα αποφύγει την ύφεση μέσα στο 2023, επικαλούμενη, μεταξύ άλλων, και τις πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο. Αναλόγως και η Moody's προ ημερών υποστήριξε ότι η αμερικανική οικονομία θα «μπει» σε ύφεση μέσα στη χρονιά, με φόντο τις νέες πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο. Η ίδια δε, υποβάθμισε και το outlook των αμερικανικών τραπεζών από σταθερό σε αρνητικό.

Αντιστοίχως και την περασμένη εβδομάδα η Goldman Sachs δια στόματος του κορυφαίου οικονομολόγου της, Γιαν Χάτζιους, αύξησε εκ νέου από το 25% στο 35% την πιθανότητα ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας μέσα στο επόμενο 12μηνο.

Η αναθεώρηση αυτή αντανακλά, όπως εξήγησε, την αυξημένη βραχυπρόθεσμη αβεβαιότητα σε σχέση με τις οικονομικές επιπτώσεις που θα δημιουργήσει η κρίση στις μικρές αμερικανικές τράπεζες, την ώρα που ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός δύσκολα θα πείσει τη Fed να παρεκκλίνει από την περιοριστική νομισματική πολιτική που έχει υιοθετήσει.

Για τους ίδιους λόγους, ο Χάτζιους περιέκοψε και την πρόβλεψη του για το αμερικανικό ΑΕΠ το 2023 κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες, στο 1,2%.

Θυμίζουμε πως η Federal Reserve ξεκινά σήμερα τη διήμερη συνεδρίαση της έχοντας να λάβει μια πολύ δύσκολη απόφαση για το ύψος της νέας αύξησης των επιτοκίων, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει ψηλά, όμως η αυξημένη αβεβαιότητα έχει δημιουργήσει εύλογα ερωτηματικά για τις αντοχές της οικονομίας.

Αν σου άρεσε κάνε