«Τρέχουν» οι εξελίξεις για εξαγορά της Credit Suisse από τη UBS

«Τρέχουν» οι εξελίξεις για εξαγορά της Credit Suisse από τη UBS

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 14:20 Δημιουργία 19/03/23, 14:13
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Η UBS προσφέρει ποσό 1 δισ. δολαρίων για να αγοράσει την Credit Suisse, σύμφωνα με τους Financial Times.

Την Παρασκευή η μετοχή διαπραγματεύτηκε στα 1,86 ελβετικά φράγκα και η CS είχε αγοραία αξία πάνω από 7 δισεκατομμύρια φράγκα.

Η συμφωνία μεταξύ των δύο τραπεζών αναμένεται να υπογραφεί το απόγευμα της Κυριακής. Ωστόσο, η UBS θέλει να προστατευτεί στη συμφωνία αγοράς εάν οι κίνδυνοι πιστωτικής αθέτησης της τράπεζας αυξηθούν κατά 100 επιπλέον μονάδες βάσης.

Σύμφωνα με τους «Financial Times», οι ελβετικές αρχές εργάζονται επί του παρόντος για την τροποποίηση του νόμου που θα επιτρέψει την αποφυγή της απαραίτητης ψήφου των μετόχων για την πώληση.

Στις 8 το πρωί της Δευτέρας ανοίγουν οι αγορές της Ελβετίας και μέχρι τότε θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το deal της UBS για την εξαγορά της Credit Suisse, προκειμένου να αποτραπεί ένας νέος πανικός στις τάξεις των επενδυτών. Οι διαβουλεύσεις είναι πυρετώδεις, με την UBS να ζητά κρατικές εγγυήσεις και την Ελβετία να μελετά... παράκαμψη της νομοθεσίας, προκειμένου να ολοκληρωθεί άμεσα η συμφωνία.

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας, η UBS, πιέζεται από τις αρχές να οριστικοποιήσει οπωσδήποτε σήμερα την εξαγορά της ανταγωνίστριάς της Credit Suisse με την ελπίδα να αποφευχθούν μια κατάρρευση και ένα μεταδοτικό κύμα πανικού στις αγορές αύριο, Δευτέρα.

Η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρούνο Λεμέρ, έκανε σαφές το μήνυμα μέσω της Le Parisien: «Περιμένουμε τώρα μια οριστική και διαρθρωτική λύση».

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ είχε επίσης επισημάνει ότι παρακολουθεί στενά την υπόθεση.

Πυρετός διαβουλεύσεων

Μέλη της κυβέρνησης συνεδρίασαν σήμερα το πρωί στο υπουργείο Οικονομικών στη Βέρνη, αναφέρει η εφημερίδα 20 Minutes, για να συζητήσουν αυτό το θέμα που έχει κεφαλαιώδη σημασία για την ελβετική οικονομία.

Ο πρόεδρος της Ελβετικής Συνομοσπονδίας Αλέν Μπερσέ, καθώς και μέλη του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου έφθασαν από τις 08:30 (ώρα Ελλάδας) στο υπουργείο Οικονομικών. Τα επτά μέλη της κυβέρνησης είχαν ήδη συνεδριάσει και χθες, Σάββατο.

Σε κάθε περίπτωση η συμφωνία εξαγοράς της Credit Suisse από τη UBS θα πρέπει να σφραγιστεί σήμερα στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης στην πρωτεύουσα της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των δύο γιγάντιων τραπεζικών ιδρυμάτων, είχε αναφέρει χθες η καλά ενημερωμένη ταμπλόιντ Blick.

Μια τέτοια προσέγγιση είναι μια περίπλοκη υπόθεση που υπό φυσιολογικές συνθήκες απαιτεί μήνες. Η UBS δεν είχε στη διάθεσή της παρά μερικές ημέρες.

Ωστόσο, οι ελβετικές αρχές δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να πιέσουν την UBS να ξεπεράσει τις επιφυλάξεις της, εξαιτίας της τεράστιας πίεσης που ασκείται από τους μεγάλους οικονομικούς και χρηματοπιστωτικούς εταίρους της Ελβετίας, οι οποίοι εκφράζουν φόβους για τις δικές τους χρηματοπιστωτικές αγορές, αναφέρει η Blick.

Εγγυήσεις 6 δισ. δολαρίων

Η UBS AG ζήτησε να λάβει κρατικές εγγυήσεις ύψους περίπου 6 δισ. δολαρίων για μια πιθανή εξαγορά, ενώ η Ελβετία ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει έκτακτα μέτρα για να επιταχύνει τη συμφωνία.

Οι εγγυήσεις που ζητά η UBS θα καλύψουν το κόστος της εκκαθάρισης τμημάτων της Credit Suisse και πιθανές δικαστικές δαπάνες, δήλωσαν δύο άτομα στο Reuters.

Mε βάση την ελβετική νομοθεσία, η UBS θα έπρεπε να δώσει στους μετόχους περιθώριο έξι εβδομάδων για να διαβουλευτούν πάνω σε οποιαδήποτε συμφωνία. Ωστόσο, η UBS άφησε να εννοηθεί ότι θα χρησιμοποιηθούν έκτακτα μέτρα ώστε να παρακαμφθεί αυτή η υποχρέωση, σύμφωνα με τους FT.

Πιθανή συγχώνευση των δύο τραπεζών μπορεί να στοιχίσει 10.000 θέσεις εργασίας, επισημαίνει το Reuters.

Η στάση της Τράπεζας της Αγγλίας

Η Τράπεζα της Αγγλίας ενημέρωσε τους διεθνείς εταίρους της και τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας, την UBS, ότι θα στηρίξει την προταθείσα εξαγορά της Credit Suisse, όπως μετέδωσε σήμερα το βρετανικό δίκτυο Sky News.

Η Τράπεζα της Αγγλίας αρνήθηκε να σχολιάσει, σύμφωνα με το Reuters.

Αν σου άρεσε κάνε