Eurostat: Υψηλός ο δομικός πληθωρισμός στην Ελλάδα, τον Φεβρουάριο

Eurostat: Υψηλός ο δομικός πληθωρισμός στην Ελλάδα, τον Φεβρουάριο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 19:26 Δημιουργία 17/03/23, 14:10
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Με ετήσιο ρυθμό 8,5% τον Φεβρουάριο έναντι 8,6% τον Ιανουάριο, «έτρεξε» ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία της Eurostat, τα οποία επιβεβαίωσαν τις αρχικές εκτιμήσεις της.

Τον ίδιο μήνα, στην Ελλάδα, ο πληθωρισμός, με βάση τον εναρμονισμένο δείκτης της Eurostat, ανήλθε στο 6,5%, όπως και με βάση την αρχική εκτίμηση. Είναι δε ο τέταρτος χαμηλότερος στην Ευρωπαϊκή Ενωση μετά από αυτόν του Λουξεμβούργου (4,8%), του Βελγίου (5,4%) και της Ισπανίας (6%). Τον υψηλότερο πληθωρισμό είχαν η Ουγγαρία (25,8%), η Λετονία (20,1%) και η Τσεχία (18,4%).

Ωστόσο, ο δομικός πληθωρισμός -που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας, των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού- είναι υψηλότερος σε σχέση με την Ευρωζώνη.

Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα αυξήθηκε στο 6,8% από 6,5% τον Ιανουάριο, ενώ στην Ευρωζώνη αυξήθηκε στο 5,6% από 5,3%, αντίστοιχα.

Ακόμη υψηλότερος είναι ένας άλλος δείκτης του δομικού πληθωρισμού –που δεν περιλαμβάνει τις τιμές ενέργειας και των νωπών τροφίμων– ο οποίος αυξήθηκε στην Ελλάδα στο 8,2% από 8,1% τον Ιανουάριο και στην Ευρωζώνη στο 7,4% από 7,1%.

Οι τιμές των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού είναι με διαφορά αυτές που συμβάλλουν στα υψηλά επίπεδα του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη. Συγκεκριμένα σε αυτές οφείλονται οι 3,10 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ ακολουθούν οι τιμές των υπηρεσιών που συμβάλλουν με 2,02 μονάδες, των μη ενεργειακών βιομηχανικών προϊόντων (1,74 μονάδες) και της ενέργειας (1,64 μονάδες).

Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των τροφίμων στην Ελλάδα επιβραδύνθηκε στο 14,5% τον Φεβρουάριο από 15,2% τον Ιανουάριο, ενώ στην Ευρωζώνη επιταχύνθηκε στο 17,3% από 16,3%.

Με βάση τον εθνικό δείκτη τιμών καταναλωτή της ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο υποχώρησε στο 6,1% από 7% τον Ιανουάριο.

Αν σου άρεσε κάνε