Νέα αύξηση επιτοκίων κατά 0,5% ανακοίνωσε η ΕΚΤ

Νέα αύξηση επιτοκίων κατά 0,5% ανακοίνωσε η ΕΚΤ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 15:40 Δημιουργία 16/03/23, 15:32
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) προχώρησε σήμερα σε νέα αύξηση των βασικών επιτοκίων της κατά 50 μονάδες βάσης.

Η αύξηση που είχε προαναγγελθεί από τον Φεβρουάριο, γίνεται παρά την αναταραχή που υπήρξε τις τελευταίες ημέρες στις αγορές, αρχικά λόγω της χρεοκοπίας της Silicon Valley Bank και άλλων δύο αμερικανικών τραπεζών και στη συνέχεια λόγω του σφυροκοπήματος της μετοχής της Credit Suisse.

Μετά την αύξηση, το βασικό επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ διαμορφώνεται στο 3% και το επιτόκιο αναχρηματοδότησης των τραπεζών στο 3,5%.

Η ΕΚΤ σημειώνει ότι «παρακολουθεί τις τρέχουσες εντάσεις στενά και είναι έτοιμη να αντιδράσει, όπως είναι αναγκαίο, για να διατηρήσει τη σταθερότητα των τιμών και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρωζώνη»

«Ο τραπεζικός τομέας της Ευρωζώνης», προσθέτει «είναι ανθεκτικός, με ισχυρές κεφαλαιακές θέσεις και ρευστότητα. Σε κάθε περίπτωση, η εργαλειοθήκη της ΕΚΤ είναι πλήρως εξοπλισμένη για να δώσει ρευστότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρωζώνης και να διατηρήσει την ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής».

Αν σου άρεσε κάνε