Υποχώρηση της Fed στις αυξήσεις επιτοκίων περιμένει η Goldman Sachs

Υποχώρηση της Fed στις αυξήσεις επιτοκίων περιμένει η Goldman Sachs

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 15:17 Δημιουργία 13/03/23, 12:04
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ανακοπή του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων της Fed περιμένουν πλέον οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs μετά την κίνηση των αμερικανικών αρχών να περιορίσουν την κρίση που προκλήθηκε από τις δυσμενείς εξελίξεις σε Silicon Valley Bank και Signature Bank.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αποδόσεις των διετών ομολόγων υποχώρησαν κατά 18 μονάδες βάσης στο 4,34%, οδεύοντας προς την πιο απότομη τριήμερη πτώση τους από τον Οκτώβριο του 1987, όταν η Μαύρη Δευτέρα των μετοχών ακινητοποίησε τις αγορές.

Υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων στις ΗΠΑ με τις καταρρεύσεις δύο τραπεζών και τους τριγμούς που ήδη προκαλούνται στο αμερικανικό τραπεζικό σύστημα, η Goldman Sachs δεν βλέπει πλέον πιθανό να προχωρήσει η Federal Reserve σε αύξηση των επιτοκίων της, στη συνεδρίασή της την επόμενη εβδομάδα, επικαλούμενη τις «πρόσφατες πιέσεις» στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Την Κυριακή, οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ ανακοίνωσαν μέτρα για τον περιορισμό των φόβων μετάδοσης από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, ενώ έβαλαν λουκέτο και στη Signature Bank, επικαλούμενες συστημικό κίνδυνο.

«Υπό το πρίσμα των πιέσεων στο τραπεζικό σύστημα, δεν αναμένουμε πλέον από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίασή της στις 22 Μαρτίου», δήλωσε ο οικονομολόγος της Goldman Γιαν Χάτζιους σε σημείωμά του την Κυριακή.

Η Goldman Sachs ανέμενε μέχρι προσφάτως ότι η Federal Reserve θα προχωρήσει σε μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων της κατά 25 μονάδες βάσης. Tον προηγούμενο μήνα, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς αύξησε τα επιτόκια κατά 0,25%, στο εύρος του 4,50%-4,75%, ήτοι στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2007.

Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs αναφέρουν, ωστόσο, ότι το πακέτο μέτρων ανακούφισης που ανακοινώθηκαν την Κυριακή δεν είναι ανάλογα αυτών που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.

Παρά την αλλαγή στάσης για τις κινήσεις της Fed αυτών τον μήνα, η Goldman Sachs σημειώνει ότι δεν αναμένει από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να αλλάξει άρδην τη νομισματική πολιτική της, προσθέτοντας ότι εξακολουθούν να αναμένουν να δουν αυξήσεις κατά 25 μονάδες βάσης τον Μάιο, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, επαναλαμβάνοντας την εκτίμηση ότι θα διαμορφωθούν στο εύρος του 5,25%-5,50%.

Αν σου άρεσε κάνε