EKT: Τελικό επιτόκιο στο 3,75% και μείωση του χαρτοφυλακίου ομολόγων

EKT: Τελικό επιτόκιο στο 3,75% και μείωση του χαρτοφυλακίου ομολόγων

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 21:40 Δημιουργία 10/03/23, 15:29
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Τρεις ακόμη αυξήσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, της τάξης του 0,25%, μετά την αναμενόμενη αύξηση των 50 μ.β. την ερχόμενη Πέμπτη, προβλέπουν οικονομολόγοι σε σχετική έρευνα του Bloomberg.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις αυτές, το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ αναμένεται να κορυφωθεί τον ερχόμενο Ιούλιο στο 3,75%. Ταυτόχρονα, οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η ΕΚΤ θα ενισχύσει τον ρυθμό μείωσης του χαρτοφυλακίου ομολόγων της.

Η Goldman Sachs και η Deutsche Bank προβλέπουν επίσης τελικό επιτόκιο 3,75% με τη διαφορά στην ανάλυσή του ότι αυτό θα διαμορωθεί τον Ιούνιο, ενώ η JP Morgan και η Citi θεωρούν ότι η ΕΚΤ πιθανόν να σταματήσει τις αυξήσεις όταν το επιτόκιο φθάσει στο 3,5%.

Από την άλλη πλευρά, η Morgan Stanley και η Barclays βλέπουν στο 4% το «ταβάνι» των επιτοκίων, όπως και οι αγορές χρήματος.

Το χαρτοφυλάκιο ομολόγων

Οι αυξήσεις των επιτοκίων θα συνοδευθούν από την ταχύτερη μείωση του χαρτοφυλακίου ομολόγων που αγοράστηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Ο ρυθμός μείωσης κατά 15 δισ. ευρώ μηνιαίως που ισχύει από τον τρέχοντα μήνα έως τον Ιούνιο προβλέπεται να αυξηθεί σταδιακά και να διπλασιαστεί έως το τέλος του 2024.

Οι προσδοκίες για μία πιο αυστηρή αντίδραση της ΕΚΤ έχουν ως αφετηρία τον υψηλό δομικό πληθωρισμό, ο οποίος συνεχίζει να αυξάνεται και έχει ενθαρρύνει τα γεράκια της ΕΚΤ.

Η πρώτη μείωση επιτοκίων

Αν και ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, δήλωσε ότι τα επιτόκια μπορεί, όταν πιάσουν «ταβάνι» να παραμείνουν στο επίπεδο αυτό για ένα εύλογο αριθμό τριμήνων, αναλυτές αναμένουν ότι θα παραμείνουν για μικρότερο διάστημα σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα και συγκεκριμένα έως τον Φεβρουάριο του 2024, όταν προβλέπεται η πρώτη μείωση επιτοκίων της ΕΚΤ.

Αν σου άρεσε κάνε