Πότε θα πληρώσει ο ΕΦΚΑ τα αναδρομικά των επικουρικών συντάξεων

Πότε θα πληρώσει ο ΕΦΚΑ τα αναδρομικά των επικουρικών συντάξεων

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 22:43 Δημιουργία 09/03/23, 15:03
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Πιθανότατα την Τετάρτη 15 Μαρτίου, θα πληρωθούν με εμβόλιμη πληρωμή από τον ΕΦΚΑ αναδρομικά ύψους έως και 8.500 ευρώ σε περίπου 40.000 συνταξιούχους που περιμένουν την έκδοση της επικουρικής τους σύνταξης και έχουν υποβάλλει αίτηση έως και τον Ιούνιο του 2022.

Τα αναδρομικά είναι 100 ευρώ για κάθε μήνα καθυστέρησης έκδοσης της επικουρικής μέχρι και τον Ιανουάριο του 2023. Για τις αναπηρικές επικουρικές συντάξεις, οι οποίες είναι μικρότερες, τα έναντι αναδρομικά θα είναι 50 ευρώ για κάθε μήνα. Το μέτρο αφορά όσους έχουν λάβει την κύρια σύνταξη και περιμένουν την επικουρική τους. Η καταβολή των ποσών θα γίνει αυτόματα, χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε ενέργεια από πλευράς του δικαιούχου.

Εάν κάποιος που πληροί τις προϋποθέσεις περιμένει έναν χρόνο να πάρει την επικουρική σύνταξη λόγω γήρατος και έχει πάρει την κύρια, θα εισπράξει την ερχόμενη εβδομάδα εφάπαξ ποσό 1.200 ευρώ (100 ευρώ επί 12 μήνες αναμονής), εάν περιμένει δυο χρόνια 2.400 ευρώ κ.ο.κ.

Παράλληλα, επιπλέον 40.000 συνταξιούχοι που περιμένουν επίσης την επικουρική τους αλλά έχουν λάβει την κύρια σύνταξη τους θα πληρωθούν την οριστική τους επικουρική σύνταξη μαζί με τα αναδρομικά που δικαιούνται από την ημερομηνία της αίτησης με τις τακτικές πληρωμές του ΕΦΚΑ στα τέλη Μαρτίου (συντάξεις Απριλίου). Αυτός είναι ο προγραμματισμός του ΕΦΚΑ για τις περίπου 83.000 ληξιπρόθεσμες επικουρικές συντάξεις για τις οποίες έχει εκδοθεί η κύρια σύνταξη.

Παραδείγματα με ποσά:

-Συνταξιούχος υπέβαλλε αίτηση συνταξιοδότησης τον Ιανουάριο του 2016, έχει πάρει την κύρια σύνταξη του και περιμένει την επικουρική. Μέχρι τον Ιανουάριο του 2023 είναι 7 χρόνια αναμονής. Θα λάβει τώρα τον Μάρτιο αναδρομικά 8.400 ευρώ. Όταν βγει η σύνταξη του το ποσό αυτό θα συμψηφιστεί με τα αναδρομικά που ούτως ή άλλως δικαιούται.

-Συνταξιούχος υπέβαλλε αίτηση συνταξιοδότησης τον Ιανουάριο του 2022, έχει πάρει την κύρια σύνταξη του και περιμένει την επικουρική. Μέχρι τον Ιανουάριο του 2023 είναι 12 μήνες αναμονής. Θα λάβει τώρα τον Μάρτιο αναδρομικά 1.200 ευρώ. Όταν βγει η σύνταξη του το ποσό αυτό θα συμψηφιστεί με τα αναδρομικά που ούτως ή άλλως δικαιούται.

-Συνταξιούχος υπέβαλλε αίτηση συνταξιοδότησης τον Αύγουστο του 2022, έχει πάρει την κύρια σύνταξη του και περιμένει την επικουρική. Δεν θα λάβει τώρα αναδρομικά, αλλά θα λάβει την σύνταξή του έως το καλοκαίρι.
Προσοχή, οι συνταξιούχοι που θα λάβουν τώρα τα έναντι αναδρομικά δεν θα συνεχίσουν να λαμβάνουν μετά τον Μάρτιο 100 ευρώ το μήνα. Η καταβολή θα είναι εφάπαξ και όταν εκδοθεί η σύνταξη τους θα λάβουν αυτό που δικαιούνται με συμψηφισμούς.

Αν σου άρεσε κάνε