Αισιοδοξία Λέιν για νίκη στη μάχη κατά του πληθωρισμού αλλά και νέες αυξήσεις επιτοκίων

Αισιοδοξία Λέιν για νίκη στη μάχη κατά του πληθωρισμού αλλά και νέες αυξήσεις επιτοκίων

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 16:00 Δημιουργία 28/02/23, 13:44
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Αισιόδοξος για αποκλιμάκωση των τιμών των τροφίμων και των υπηρεσιών στην Ευρωζώνη του επόμενους μήνες, εμφανίσθηκε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Φίλιπ Λέιν, τονίζοντας ωστόσο ότι θα υπάρξουν νέες αυξήσεις επιτοκίων έως ότου ο πληθωρισμός κινείται προς τον στόχο του 2%.

Η ΕΚΤ έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες από τον Ιούλιο και έχει προαναγγείλει μία ακόμη αύξηση μισής ποσοστιαίας μονάδας τον Μάρτιο, προσβλέποντας στον περιορισμό της ζήτησης για τη μείωση του πληθωρισμού, ο οποίος έτρεχε με ετήσιος ρυθμό 8,6% τον Ιανουάριο.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat για τον Ιανουάριο, o δομικός πληθωρισμός –που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας, των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού– αυξήθηκε στο 5,3% από 5,2% τον Δεκέμβριο, αλλά ο κ. Φίλιπ Λέιν σημείωσε ότι υπάρχουν πρόδρομοι δείκτες, όπως η κατάσταση στις εφοδιαστικές αλυσίδες, που οδηγούν στην πρόβλεψη ότι θα μειωθεί.

«Υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι η νομισματική πολιτική έχει αρχίσει να επιδρά. Για την ενέργεια, τα τρόφιμα και τα προϊόντα, υπάρχουν αρκετοί πρόδρομοι δείκτες που δείχνουν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις σε όλες αυτές τις κατηγορίες αναμένεται να μειωθούν αρκετά», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Λέιν ανέφερε ως παράγοντες που οδηγούν στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού τις χαμηλότερες τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου, τη μείωση των στενοτήτων στην προσφορά, το άνοιγμα της κινεζικής οικονομίας, τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης και τις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ.

Η θέση αυτή είναι διαφορετική από αυτή άλλων αξιωματούχων της ΕΚΤ, περιλαμβανομένης της Ιζαμπελ Σνάμπελ και του Κλάας Κνοτ, οι οποίοι εξέφρασαν ανησυχία ότι ο δομικός πληθωρισμός μπορεί να διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα τον πληθωρισμό.

Ο Λέιν ανέφερε τρία κριτήρια, με βάση τα οποία η ΕΚΤ θα σταματήσει τις αυξήσεις επιτοκίων:

-Να είναι χαμηλότερες οι προβλέψεις της έως το 2025

-Να υπάρξει περαιτέρω μείωση στον τρέχοντα πληθωρισμό και

-Να είναι βέβαιη ότι η νομισματική πολιτική της περιορίζει τις πιέσεις στις τιμές.

«Εχουμε προσυπογράψει όλοι ότι είναι σημαντικό να υπάρξει επαρκής πρόοδος στον δομικό πληθωρισμό», πρόσθεσε, ενώ τόνισε ότι «όταν τα επιτόκια πιάσουν ταβάνι, θα μείνουν στα επίπεδα αυτά για αρκετό χρονικό διάστημα και δεν πρόκειται να μειωθούν μόλις αρχίσει να μειώνεται ο δομικός πληθωρισμός».

Το επιτόκιο καταθέσεων

Ο αξιωματούχος της ΕΚΤ είχε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στο υψηλότερο επίπεδό τους για έναν εύλογο αριθμό τριμήνων.

Οι αγορές αναθεώρησαν ανοδικά ξανά την πρόβλεψή τους για το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ έως το τέλος του έτους σε σχεδόν 4%, κυρίως λόγου του φόβου ότι δεν μειωθεί εύκολα ο δομικός πληθωρισμός.

Η εφοδιαστική αλυσίδα

Αν και η μείωση του πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες οφείλεται κατά βάση στην αισθητή αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας, ο Λέιν τόνισε ότι οι πρόδρομοι δείκτες υποδηλώνουν μία πιο γενικευμένη μείωση, σημειώνοντας ότι η χαλάρωση των προβλημάτων στις εφοδιαστικής αλυσίδες και άλλοι διεθνείς παράγοντες υποδηλώνουν ότι θα υπάρξει σημαντική επιβράδυνση τιμών όσον αφορά την ενέργεια, τα τρόφιμα και τα προϊόντα.

Και οι τιμές των υπηρεσιών, πρόσθεσε, μειώνονται καθώς η προσφορά ανακάμπτει από τα προβλήματα μετά την πανδημία και ο δείκτης που έχει σημασία είναι οι μισθολογικές αυξήσεις.

Οι αεροπορικές εταιρείες, τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια είναι σε καλύτερη θέση να προγραμματίσουν τη δυναμικότητά τους σε σχέση με πέρυσι, κάτι που μειώνει τις πληθωριστικές πιέσεις, είπε.

Αν σου άρεσε κάνε