Οι επενδυτές ξεφορτώνονται ομόλογα των ΗΠΑ υπό τον φόβο χρεωκοπίας

Οι επενδυτές ξεφορτώνονται ομόλογα των ΗΠΑ υπό τον φόβο χρεωκοπίας

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 17:14 Δημιουργία 21/02/23, 17:05
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Οι επενδυτές αρχίζουν να μειώνουν τις τοποθετήσεις τους σε ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου που λήγουν τους επόμενους μήνες.

Φαίνεται πως οι επενδυτές προετοιμάζονται πλέον για το ενδεχόμενο να μην αποπληρωθούν αν δεν αυξηθεί το πλαφόν του χρέους, κάτι που θεωρούν μεν ως σχεδόν απίθανο αλλά στην περίπτωση που συμβεί θα έχει σεισμικές συνέπειες για τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές.

Το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ «χτύπησε» τον περασμένο μήνα το νομοθετημένο ανώτατο όριο των 31,4 τρισ. δολαρίων και, αν το Κογκρέσο δεν αυξήσει ή δεν καταργήσει το πλαφόν αυτό, η κυβέρνηση θα μπορούσε να μην αποπληρώνει ομόλογά της που αποτελούν πυλώνα του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος και θεωρούνται από τις ασφαλέστερες επενδύσεις.

Ορισμένοι διαχειριστές ομολόγων άρχισαν να προσαρμόζουν τη βραχυπρόθεσμη έκθεσή τους σε αμερικανικούς τίτλους για να αποφύγουν ζημιές κατά τη διάρκεια της περιόδου που θεωρείται ότι μπορεί να μην υπάρχει η δυνατότητα εξόφλησής τους.

Ωστόσο, ο υπολογισμός της περιόδου αυτής είναι δύσκολος, εν μέρει λόγω της αβεβαιότητας για τα έσοδα που θα έχει το δημόσιο από τις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβάλλουν οι Αμερικανοί τον Απρίλιο.

Η Goldman Sachs

Η Goldman Sachs ελαχιστοποίησε την έκθεσή της σε έντοκα γραμμάτια του δημοσίου, τα οποία θα μπορούσαν να επηρεασθούν από την πολιτική διαμάχη Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων αναφορικά με την αύξηση του πλαφόν χρέους.

«Πρέπει να σκεφθείς ποια μέσα κατέχεις και με ποιες λήξεις», δήλωσε ο επικεφαλής επενδύσεων της Goldman Sachs Asset Management, η οποία διαχειρίζεται πάνω από 2 τρις. δολάρια. Οι επενδυτές, πρόσθεσε, πρέπει να διαχειριστούν ενεργά τις θέσεις τους σε μία παρατεταμένη και ταραχώδη περιόδου, κατά τη διάρκεια της οποίας οι διαπραγματεύσεις για ανάληψη νέου χρέους θα μπορούσαν να αποδιαρθρώσουν τις αγορές, σημειώνοντας ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων από τη Fed περιπλέκουν περαιτέρω την κατάσταση.

Η προειδοποίηση της Γέλεν

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η κυβέρνηση μπορεί να πληρώνει τις υποχρεώσεις της –χωρίς να έχει αυξηθεί το ανώτατο όριο του χρέους- μόνο έως τις αρχές Ιουνίου, αλλά ορισμένοι αναλυτές προβλέπουν ότι τα χρηματικά διαθέσιμα και η δυνατότητα δανεισμού της κυβέρνησης θα εξαντληθούν στο τρίτο ή στο τέταρτο τρίμηνο. Σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου, αυτό μπορεί να συμβεί από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο.

Η καμπύλη αποδόσεων των treasuries δείχνει ότι οι επενδυτές ζητούν υψηλότερες αποδόσεις για να κρατήσουν χρέος που λήγει τον Αύγουστο, στέλνοντας το μήνυμα ότι ο μήνας αυτός θεωρείται πιο επικίνδυνος σε σχέση με άλλες περιόδους λήξης.

Αντιπαραθέσεις που υπήρχαν την περασμένη 10ετία σχετικά με το θέμα του πλαφόν χρέους είχαν σε μεγάλο βαθμό εκτονωθεί χωρίς να προκληθεί μεγάλη χρηματοπιστωτική αναταραχή. Ωστόσο, οι Ρεπουμπλικάνοι, που έχουν μία μικρή πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, μπορεί να αντισταθούν σε έναν συμβιβασμό με τους Δημοκρατικούς του προέδρου Τζο Μπάιντεν, κάτι που θα αναστάτωνε τις αγορές.

Αν σου άρεσε κάνε