«Προφητεία» τραπεζίτη της ΕΚΤ για επιτόκια άνω του 3,5%

«Προφητεία» τραπεζίτη της ΕΚΤ για επιτόκια άνω του 3,5%

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 20:16 Δημιουργία 14/02/23, 16:44
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να αυξήσει τα επιτόκια πάνω από το 3,5% και πιθανόν θα τα διατηρήσει στα επίπεδα αυτά το 2023 στη δυναμική προσπάθειά της να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο 2%, σύμφωνα με τον Γκάμπριελ Μακλάουφ, μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ.

«Είμαι πολύ ανοικτός στο να ενεργήσουμε δυναμικά για να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στον στόχο», είπε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιρλανδίας στην Wall Street Journal.

Ο κ. Γκάμπριελ Μακλάουφ απέρριψε τις εκτιμήσεις ότι η ΕΚΤ θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια αργότερα φέτος καθώς θα υποχωρεί ο πληθωρισμός.

«Θεωρώ ότι αυτό πράγματι πάει πολύ μακριά... Θα φθάσουμε στο σημείο προς το οποίο κινούμαστε, μετά θα μείνουν (τα επιτόκια) στο ίδιο επίπεδο», σημείωσε.

Αύξηση και μετά τον Μάρτιο

«Βλέπω την ΕΚΤ να αυξάνει τα επιτόκια μετά τη συνεδρίαση του Μαρτίου... Αν και ο πληθωρισμός μειώνεται, είναι ακόμη πολύ πάνω από τον στόχο μας», πρόσθεσε.

Η ΕΚΤ έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες από τον Ιούλιο του 2022, με το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων να διαμορφώνεται στο 2,5% και το επιτόκιο αναχρηματοδότησης στο 3%.

Η ΕΚΤ προανήγγειλε μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα τον Μάρτιο καθώς και περαιτέρω αυξήσεις στη συνέχεια.

Ο διοικητής της πορτογαλικής κεντρικής τράπεζας, Μάριο Σεντένο, δήλωσε χθες ότι με τις νέες οικονομικές προβλέψεις της ΕΚΤ τον Μάρτιο θα υπάρχει πιο καθαρή εικόνα για το επίπεδο στο οποίο θα κορυφωθούν τα επιτόκια.

Αν σου άρεσε κάνε