Φουντώνει το κύμα οργής για τα «εξοργιστικά» υπερκέρδη των Big Oil

Φουντώνει το κύμα οργής για τα «εξοργιστικά» υπερκέρδη των Big Oil

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 15:28 Δημιουργία 08/02/23, 15:32
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Κέρδη που αγγίζουν τα 200 δισ. δολάρια, ανακοίνωσαν οι πέντε μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες του κόσμου για το 2022, εντείνοντας τις φωνές για υψηλότερη φορολόγησή τους από τις κυβερνήσεις.

Οι ενεργειακοί κολοσσοί –Exxon, BP, Shell, Chevron και Total Energies– χρησιμοποιούν τα υπερκέρδη των 196,3 δισ. δολαρίων για να διανείμουν μερίσματα στους μετόχους τους και να επαναγοράσουν μετοχές τους, με τους επικεφαλής τους να τονίζουν τη σημασία της ενεργειακής ασφάλειας κατά την πράσινη μετάβαση και να σημειώνουν ότι η αύξηση της φορολογίας μπορεί να αποθαρρύνει τις επενδύσεις.

Η γαλλική TotalEnergies ανακοίνωσε σήμερα κέρδη 36,2 δισ. δολάρια για το 2022, διπλάσια από αυτά του προηγούμενου έτους, καθώς οι τιμές των ορυκτών καυσίμων εκτινάχθηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Έξαλλος ο Μπάιντεν

Εντονα επικριτικός εμφανίσθηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στο διάγγελμά του προς τον αμερικανικό λαό. «Πέρυσι, είχαν κέρδη 200 δισ. δολάρια εν μέσω της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης. Είναι εξοργιστικό», είπε, προσθέτοντας ότι οι αμερικανικοί πετρελαϊκοί κολοσσοί επένδυσαν «πολύ λίγα από τα κέρδη αυτά» για την αύξηση της εγχώριας παραγωγής που θα βοηθούσε στη μείωση των τιμών της βενζίνης. «Αντί τούτου, χρησιμοποίησαν αυτά τα κέρδη – ρεκόρ για να επαναγοράσουν μετοχές τους και να ανταμείψουν τους CEO και τους μετόχους τους», πρόσθεσε.

Ο κ. Μπάιντεν πρότεινε τον τετραπλασιασμό της φορολογίας στις επαναγορές μετοχών από επιχειρήσεις, ώστε να υπάρξει κίνητρο για μακροπρόθεσμες επενδύσεις, τονίζοντας ότι και πάλι οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες θα είχαν σημαντικά κέρδη.

Διεθνής Αμνηστία: Αδικαιολόγητα τα κέρδη

Η γενική γραμματέας της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Διεθνής Αμνηστία», Ανιές Καλαμάρ, χαρακτήρισε σε ανακοίνωσή της τα κέρδη των «Big Oil» «προφανώς αδικαιολόγητα» και «απόλυτη καταστροφή».

Τα κέρδη των εταιρειών αυτών, πρόσθεσε, «πρέπει να φορολογηθούν επαρκώς, ώστε οι κυβερνήσεις να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματική την αύξηση του κόστους διαβίωσης για τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς και να προστατέψουν καλύτερα τα ανθρώπινα δικαιώματα εν όψει των πολλαπλών παγκόσμιων κρίσεων».

Τι απαντά η Shell

Στην κριτική για τα κέρδη απάντησε ο διευθύνων σύμβουλος της Shell, Βάελ Σαουάν, αναφέροντας: «Τελικά, οι φόροι είναι θέμα που αποφασίζουν οι κυβερνήσεις. Εμείς, φυσικά, από την πλευρά μας εμπλεκόμαστε και δίνουμε προοπτικές. Η βασική προοπτική που προσπαθούμε να δώσουμε είναι γύρω από το γεγονός ότι εταιρείες, όπως οι δικές μας, οι οποίες πρέπει να επενδύουν πολλά δισ. δολάρια για να στηρίξουν την ενεργειακή μετάβαση, χρειάζονται ένα ασφαλές και σταθερό επενδυτικό κλίμα».

Οι δηλώσεις του κ. Σαουάν έγιναν λίγο μετά την ανακοίνωση των ετήσιων κερδών – ρεκόρ 40 δισ. δολαρίων από την εταιρεία του, ξεπερνώντας κατά πολύ το προηγούμενο ρεκόρ των 28,4 δισ. δολαρίων του 2008.

H Global Witness

Η διεθνής μη κυβερνητική οργάνωση, Global Witness, ανέφερε ότι ο κόσμος έχει κάθε δικαίωμα να είναι αγανακτισμένος από τα μεγάλα κέρδη των Big Oil και ζήτησε να αυξηθεί η φορολογία τους.

«Δεδομένου ότι εισερχόμαστε σε μία παγκόσμια ύφεση και ότι οι περισσότεροι γνωρίζουμε κόσμο που δυσκολεύονται, πρέπει όλοι να επικρίνουμε τέτοια κέρδη», δήλωσε στο CNBC η επικεφαλής της καμπάνιας της Global Witness για τα ορυκτά καύσιμα, Αλις Χάρισον.

«Μία αύξηση του φόρου στα υπερκέρδη για να βοηθηθούν όσοι δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους μαζί με μία σημαντική ώθηση στις ΑΠΕ και μονώσεις των σπιτιών, θα τελείωσε την εποχή των ορυκτών καυσίμων που βλάπτει τους ανθρώπους και τον πλανήτη τόσο έντονα», πρόσθεσε η ίδια.

«Ο κόσμος μπορεί να δει την αδικία του να πληρώνεις αστρονομικό ενεργειακό κόστος, ενώ οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες σωρεύουν δισεκατομμύρια», σημείωσε η Σάνα Γιουσούφ, υπεύθυνη για την κλιματική περιβαλλοντική εκστρατεία της Friends of the Earth.

«H ΒP κινείται στην πράσινη μετάβαση»

Ο διευθύνων σύμβουλος της BP, Μπέρναρντ Λούνι, επιχείρησε να υπεραμυνθεί της κριτικής που ασκείται στην εταιρεία του μετά τα κέρδη – ρεκόρ 27,7 δισ. δολαρίων για το 2022, λέγοντας ότι ο βρετανικός κολοσσός εμμένει στη στρατηγική του να εφοδιάζει τον κόσμο με την ενέργεια που έχει ανάγκη.

Η BP, η οποία ήταν μία από τις πρώτες μεγάλες ενεργειακές εταιρείες που ανακοίνωσαν το φιλόδοξο σχέδιο να μηδενίσουν τις εκπομπές ρύπων έως το 2050, έχει δεσμευθεί να μειώσει τους ρύπους κατά 35% έως 40% στο τέλος της δεκαετίας, αλλά χθες περιόρισε τη μείωση αυτή στο 20% έως 30%.

Με πληροφορίες από Imerisia.gr

Αν σου άρεσε κάνε