Σήμα Πάουελ για εκκίνηση της διαδικασίας αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού

Σήμα Πάουελ για εκκίνηση της διαδικασίας αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 21:48 Δημιουργία 07/02/23, 21:41
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ο επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ δεν απογοήτευσε τις αγορές και τους επενδυτές που περίμεναν με... ενδιαφέρον την ομιλία του Οικονομική Λέσχη της Ουάσιγκτον.

«Η διαδικασία του αποπληθωρισμού, η διαδικασία της μείωσης του πληθωρισμού έχει ξεκινήσει» ξεκαθάρισε ο κ. Τζερόμ Πάουελ, προκαλώντας άμεση αντίδραση στη Wall Street, όπου οι προηγούμενες απώλειες όχι μόνο «μαζεύτηκαν», αλλά τελικά οι δείκτες «γύρισαν» και σε θετικό έδαφος, κι αυτό παρά το γεγονός ότι επικεφαλής της Fed διευκρίνισε ότι «υπάρχει ακόμη αρκετός δρόμος, καθώς βρισκόμαστε μόλις στα πρώτα στάδια του αποπληθωρισμού».

Ξεκαθάρισε, πάντως, εκ νέου ότι ο πληθωρισμός παραμένει ακόμη πολύ ψηλά, κάτι που σημαίνει πως οι αυξήσεις των επιτοκίων θα συνεχιστούν. «Η διαδικασία της αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού δεν θα είναι ομαλή, οπότε θεωρούμε πως θα χρειαστεί να προχωρήσουμε και σε άλλες αυξήσεις των επιτοκίων, όπως το είπαμε άλλωστε, και θα χρειαστεί να κρατήσουμε την περιοριστική πολιτική για ένα μεγάλο διάστημα».

Τα στοιχεία για την απασχόληση

Μετά την τελευταία συνεδρίαση της Fed, όπου αποφασίστηκε μικρή αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, ο κ. Πάουελ στις δηλώσεις του είχε αναγνωρίζει πως ο πληθωρισμός έχει αρχίσει να υποχωρεί, ωστόσο είχε επισημάνει πως η κεντρική τράπεζα πρέπει να συλλέξει πολύ περισσότερα στοιχεία για να βεβαιωθεί πως η πτωτική αυτή τροχιά θα είναι σταθερή φέρνοντας το δείκτη όλο και πιο κοντά στο όριο του 2%. Για το λόγο αυτό είχε αποφύγει να δεσμευτεί για το πλάνο των επόμενων κινήσεων της κεντρικής τράπεζας ή το τελικό ταβάνι των επιτοκίων.

Λίγα 24ωρα μετά, η έκθεση για την απασχόληση αιφνιδίασε δυσάρεστα την αγορά οδηγώντας τους αναλυτές να αναθεωρήσουν τις προβλέψεις τους εκτιμώντας πως τα επιτόκια θα ανέβουν σίγουρα μέχρι και πάνω από το όριο του 5%. Η έκθεση κατέγραψε θεαματικό άλμα στο ρυθμό των προσλήψεων, πολύ πάνω από το αναμενόμενο και υποχώρηση της ανεργίας σε χαμηλό 53 ετών. Παράλληλα οι μισθοί συνέχισαν να ανεβαίνουν, κάτι που η Fed δεν θέλει καθόλου, καθώς θεωρεί ότι τροφοδοτεί τις πληθωριστικές πιέσεις.

Συγκρατημένα αισιόδοξος

Μέσα στο κλίμα αυτό η σημασία των σημερινών δηλώσεων Πάουελ αναβαθμίστηκε, κάτι που προφανώς γνώριζε και ο ίδιος ο διοικητής της Fed, που θέλησε να δώσει έναν συγκρατημένο αισιόδοξο τόνο στις εκτιμήσεις του για την τροχιά του πληθωρισμού.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως η Fed θα σηκώσει άμεσα χειρόφρενο. Ο κ. Πάουελ, αν και απέφυγε να δώσει κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, εκτίμησε πως θα χρειαστεί πιθανότατα να φτάσουμε μέχρι το 2024 πριν ο πληθωρισμός φτάσει σε επίπεδα που θα επιτρέψουν στην κεντρική τράπεζα να εφησυχάσει.

«Περιμένουμε πως το 2023 θα είναι μια χρονιά σημαντικών μειώσεων στον πληθωρισμό. Και είναι στην ουσία η δουλειά μας να βεβαιωθούμε πως αυτό θα συμβεί» τόνισε χαρακτηριστικά σχολιάζοντας πως η διαδικασία αυτή θα χρειαστεί τουλάχιστον αυτή τη χρονιά και να φτάσει στην επόμενη χρονιά, πριν ο πληθωρισμός κατέβει κοντά στο 2%. Στο μεταξύ η περιοριστική πολιτική θα συντηρηθεί.

Αν σου άρεσε κάνε