Τα επόμενα στρατηγικά βήματα της ΕΚΤ στη νομισματική πολιτική

Τα επόμενα στρατηγικά βήματα της ΕΚΤ στη νομισματική πολιτική

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 22:42 Δημιουργία 06/02/23, 15:55
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αποδυθεί πλέον σε μια προσπάθεια να πείσει πως θα είναι από τις τελευταίες που θα προχωρήσουν σε μείωση των επιτοκίων της.

Η επικεφαλής της τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε μετά τη συνεδρίαση της Πέμπτης πως πρόκειται να προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης τον Μάρτιο, με παρόμοια πιθανή αύξηση και μετά τη συνεδρίαση του Μαΐου.

Αν και ο λόγος των κινήσεων αυτών ενδέχεται να είναι δικαιολογημένος λόγω των δεδομένων στο πεδίο του πληθωρισμού αυτή τη στιγμή, οι κεντρικοί τραπεζίτες της ΕΚΤ ενδέχεται να παραμείνουν απομονωμένοι τη στιγμή που το πληθωριστικό σοκ έχει περιοριστεί ανά τον πλανήτη.

«Τα δεδομένα αυτά μπορεί να έχουν αλλάξει μέσα σε έξι εβδομάδες» τόνισε ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Πίτερ Πρετ, σε συνέντευξή του στο Bloomberg, προσθέτοντας πως «εξεπλάγην όσον αφορά την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας για πιθανή περαιτέρω αύξηση 50 μονάδων βάσης τον Μάρτιο αφού κανείς δε γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι σε διάστημα ενός μήνα».

Fed και BoE

Σε αντίθεση με την επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, η Fed αύξησε τα επιτόκιά της κατά μόλις 25 μονάδες βάσης την περασμένη Τετάρτη. Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, υπογράμμισε μεν πως η Fed δεν θα σταματήσει τη σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής αλλά η ρητορική του όσον αφορά τον πληθωρισμό ήταν πολύ πιο θετική, κάτι που οδήγησε τόσο τις μετοχές όσο και τις αγορές κρατικών ομολόγων ΗΠΑ σε ράλι.

Σε παράλληλο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι αποφάσεις της Τράπεζας της Αγγλίας (ΒοΕ), η οποία έδωσε ενδείξεις πως ο κύκλος σύσφιξης της νομισματικής της πολιτικής ενδέχεται να πλησιάζει το τέλος του. Η Τράπεζα του Καναδά η οποία προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων της την προηγούμενη εβδομάδα, αναμένεται να άρει το πρόγραμμα σύσφιξής της.

Οι κεντρικές τράπεζες αυτές άρχισαν να αυξάνουν τα επιτόκιά τους πολύ νωρίτερα από την ΕΚΤ και έχουν προχωρήσει σε πολύ πιο επιθετικές αυξήσεις. Παρ’ όλα αυτά, η μείωση του πληθωρισμού σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου επηρεάζει και την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου ο πληθωρισμός κατέγραψε μεγαλύτερη από την αναμενόμενη πτώση στο 8,5% τον Ιανουάριο.

Διφορούμενες απόψεις

Η κυρία Λαγκάρντ υποστήριξε πως οι αυξήσεις των τιμών και η πιθανή αύξηση της πίεσης που ασκούν οι μισθοί στην Ευρωζώνη αποτελούν λόγο ανησυχίας. Παρ’ όλα αυτά, η μεγαλύτερη πτώση των αποδόσεων των 10ετών κρατικών ιταλικών ομολόγων εδώ και περίπου μία τριετία υποδεικνύει πως η hawkish αυτή προσέγγιση της επικεφαλής της ΕΚΤ μπορεί να μη δικαιολογείται, τουλάχιστον από τις αγορές.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Οικονομικών του Luiss University της Ρώμης, Πιέτρο Ράισλιν, η ΕΚΤ λαμβάνει τις σωστές αποφάσεις. «Ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός στην Ευρωζώνη και η οικονομία τα πάει καλύτερα από το αναμενόμενο, οπότε η απόφαση των κεντρικών τραπεζιτών για περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής τους πολιτικής θεωρείται λογική», υπογράμμισε.

Η ΕΚΤ παραδέχεται, πάντως, τη μείωση των πληθωριστικών πιέσεων. Παρ’ όλα αυτά, η κυρία Λαγκάρντ τόνισε πως «ο κίνδυνος του πληθωρισμού είναι περιορισμένος σε σχέση με το παρελθόν» ενώ υπογράμμισε πως οι επενδυτές θα πρέπει να αναμένουν αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης τον Μάρτιο και επικαιροποίηση των πληθωριστικών στοιχείων.

Αυτή η απόφαση, όμως, ενδέχεται να αποδειχθεί λανθασμένη εάν κανείς λάβει υπόψη και τις προηγούμενες κινήσεις της κεντρικής τράπεζας το 2008 και το 2011 κατά τις οποίες αναγκάστηκε να υποχωρήσει σε ό,τι αφορά την αύξηση των επιτοκίων της.

Σύμφωνα, τέλος, με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Berenberg, Χόλγκερ Σμίντινγκη ΕΚΤ δε θα πρέπει να είναι η τελευταία κεντρική τράπεζα η οποία θα προχωρήσει σε άρση της επιθετικής της προσέγγισης. Πρέπει να λάβει αποφάσεις σύντομα».

Αν σου άρεσε κάνε