Ο δομικός πληθωρισμός αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για την ΕΚΤ

Ο δομικός πληθωρισμός αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για την ΕΚΤ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 19:24 Δημιουργία 03/02/23, 19:16
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Στη μείωση του δομικού πληθωρισμού που πλήττει την Ευρωζώνη στρέφουν τώρα το ενδιαφέρον τους οι κεντρικοί τραπεζίτες μετά και τη νέα αύξηση των επιτοκίων.

Μπορεί ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης να έχει μειωθεί τους τελευταίους μήνες, δεδομένης της πτώσης των τιμών ενέργειας, ωστόσο, ο δομικός πληθωρισμός ο οποίος δεν συμπεριλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, συνεχίζει τη σταθερή, ανοδική του πορεία.

«Η οικονομία και η αγορά εργασίας της Ευρωζώνης αποδεικνύονται σταθερότερες του αναμενόμενου ενάντια στην ενεργειακή κρίση. Παρ’ όλα αυτά, πιστεύουμε πως οι πληθωριστικές πιέσεις που προκαλεί ο κλάδος των υπηρεσιών θα διαρκέσουν για αρκετό καιρό ακόμα», τόνισε ο αναλυτής της BNP Paribas, Πολ Χόλινγκσγουορθ.

Σύμφωνα με το CNBC, η οικονομία της Ευρωζώνης παραμένει σταθερή και απέφυγε τη συρρίκνωση το τέταρτο τρίμηνο του 2022. Η αναπτυξιακή τροχιά των οικονομιών της Ισπανίας και της Γαλλίας αντιστάθμισε οποιεσδήποτε πιέσεις από την απογοητευτική πορεία των οικονομιών της Γερμανίας και της Ιταλίας.

Την ίδια στιγμή, το ΔΝΤ αναβάθμισε τις εκτιμήσεις του όσον αφορά την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας για πρώτη φορά εδώ και ένα έτος, λόγω της αυξημένης ζήτησης της Κίνας και των ΗΠΑ. Αυτό θα ενισχύσει παράλληλα και την οικονομία της Ευρωζώνης.

«Τα αποθέματα του φυσικού αερίου είναι αυξημένα και οι τιμές έχουν μειωθεί. Ο πληθωρισμός μειώνεται και η αβεβαιότητα περιορίζεται. Γι αυτόν το λόγο, θεωρούμε πως η πιθανότητα δημιουργίας ύφεσης στην Ευρωζώνη έχει αποφευχθεί για φέτος», τόνισε ο αναλυτής της Deutsche Bank, Μαρκ Ουόλ.

Το δεύτερο μεγαλύτερο ζήτημα στο οποίο καλείται να απαντήσει με λεπτομέρειες η ΕΚΤ είναι αυτό της ποσοτικής σύσφιξης (QT) και η συρρίκνωση του ισολογισμού της.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της Societe Generale, Ανατόλι Ανένκοφ, «η τρέχουσα ανάγκη χρηματοοικονομικής σταθερότητας μπορεί, μεν, να δικαιολογεί μία προσεκτική αρχική προσέγγιση, αλλά εάν η ΕΚΤ δεν καταφέρει να περιορίσει τον δομικό πληθωρισμό, πολλοί κεντρικοί τραπεζίτες μπορεί να αλλάξουν γνώμη και να προωθήσουν επιτάχυνση του προγράμματος ποσοτικής σύσφιξης».

Αν σου άρεσε κάνε