Pimco: Διστακττική η ΕΚΤ στο «πάγωμα» των επιτοκίων – Μέχρι πού θα φθάσει

Pimco: Διστακττική η ΕΚΤ στο «πάγωμα» των επιτοκίων – Μέχρι πού θα φθάσει

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 20:08 Δημιουργία 01/02/23, 20:02
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Δεδομένη θεωρεί η Pimco την αύξηση κατά 0,5% των επιτοκίων της ΕΚΤ στην προσεχή συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας, η οποία είναι προγραμματισμένη για το μεσημέρι της Πέμπτης.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται σε νέο report, η επικείμενη απόφαση προλειαίνει το έδαφος για ακόμη μία παρέμβαση των 50 μονάδων βάσης στη συνεδρίαση του Μαρτίου, προτού η Φρανκφούρτη προχωρήσει σε μείωση του ρυθμού αύξησης στις 25 μονάδες βάσης τον Μάιο.

Σύμφωνα με την Pimco, εξάλλου, το εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα καταστήσει σαφές την Πέμπτη ότι η περιοριστική νομισματική πολιτική θα πρέπει να παραμένει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απ’ ό,τι πιστεύουν οι αγορές.

Ας σημειωθεί ότι το βασικό επιτόκιο της Ευρωζώνης βρίσκεται σήμερα στο 2,5% και το επιτόκιο καταθέσεων στο 2%. Επομένως, έως τον Μάιο είναι πιθανό να αναπροσαρμοστούν στο 3,75% και στο 3,25% αντίστοιχα (50+50+25 μονάδες βάσης).

Η κεντρική τράπεζα, όπως έχει επανειλημμένως επισημανθεί, ανησυχεί για την πορεία των μισθών και τις επιπτώσεις αυτής στον πληθωρισμό. Κι αυτό, διότι μετά την κορύφωση του 2023, η ΕΚΤ περιμένει ότι η αύξηση των αποδοχών ανά εργαζόμενο θα «τρέχει» με ρυθμό 3,9% ετησίως, δηλαδή αρκετά άνω του μακροπρόθεσμου μέσου όρου του 2,1%.

Την ίδια στιγμή, οι δημοσιονομικές πολιτικές δεν είναι επαρκώς στοχευμένες και επομένως, συμβάλλουν στη διατήρηση του πληθωριστικού σπιράλ, ενώ οι συνθήκες στις αγορές ενδεχομένως θα ενθαρρύνουν τη Φρανκφούρτη να διατηρήσει τη σφιχτή νομισματική πολιτική, ιδίως από τη στιγμή που οι ειδικοί περιμένουν ότι οι πρώτες μειώσεις επιτοκίων δεν πρόκειται να λάβουν χώρα πριν το β’ εξάμηνο του 2023.

«Εφόσον η οικονομική ανθεκτικότητα της Ευρωζώνης διατηρηθεί, η σφιχτή νομισματική πολιτική θα παραμείνει για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο απ’ ό,τι έχουν τιμολογήσει οι αγορές. Για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στον στόχο του 2%, απαιτείται ένα “κάποιο πάγωμα” της οικονομίας και της αγοράς εργασίας» επισημαίνει η Pimco.

Δεν είναι τυχαίο ότι η οικονομία της Γηραιάς Ηπείρου συνεχίζει να εκπλήσσει ευχάριστα τους επενδυτές, καθώς στο δ’ τρίμηνο του 2022 η Ευρωζώνη παρέμεινε σε θετικό έδαφος, καταγράφοντας οριακή ανάπτυξη κατά 0,1% σε τριμηνιαίο επίπεδο και διαψεύδοντας τις «Κασσάνδρες», οι οποίες περίμεναν συρρίκνωση.

Αν σου άρεσε κάνε