Επιβραδύνθηκε ο πληθωρισμός σε Ελλάδα και Ευρωζώνη

Επιβραδύνθηκε ο πληθωρισμός σε Ελλάδα και Ευρωζώνη

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 16:04 Δημιουργία 01/02/23, 13:06

Σημαντική μείωση του πληθωρισμού τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωζώνη, τον Ιανουάριο, ανακοίνωσε η Eurostat.

Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 7,2% τον Ιανουάριο σε ετήσια βάση από 7,6% τον Δεκέμβριο και στην Ευρωζώνη, στο 8,5% από 9,2% τον Δεκέμβριο.

Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός, με βάση τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή της Eurostat, έχει μειωθεί σημαντικά μετά τον Σεπτέμβριο, όταν είχε εκτιναχθεί στο 12,1%.

Αντίστοιχα, ο εθνικός δείκτης τιμών της ΕΛΣΤΑΤ μειώθηκε στο 7,2% τον Δεκέμβριο.

Στην κάμψη του πληθωρισμού συνέβαλε τους περασμένους μήνες καθοριστικά η αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας, ενώ οι τιμές των τροφίμων και ο πυρήνας του πληθωρισμού συνέχισαν να αυξάνονται.

Η τάση αυτή συνεχίστηκε και τον Ιανουάριο, με τις τιμές της ενέργειας να κινούνται ουσιαστικά στα ίδια επίπεδα με τον περσινό Ιανουάριο (για την ακρίβεια αυξήθηκαν 0,4%), ενώ οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν περισσότερο, κατά 15,4% έναντι 14,9% τον Δεκέμβριο.

Οι τιμές των μη βιομηχανικών προϊόντων αυξήθηκαν 8,2% έναντι 7,3% τον Δεκέμβριο και των υπηρεσιών κατά 5,3% έναντι 5,2%.

Ο πυρήνας του πληθωρισμού, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας, των τροφίμων, του καπνού και του αλκοόλ, αυξήθηκε 6,5% από 5,9% τον Δεκέμβριο.

Η τάση στην Ευρωζώνη

Αντίστοιχη ήταν η τάση και στην Ευρωζώνη, η οποία συνεχίστηκε τον Ιανουάριο. Συγκεκριμένα, οι αυξήσεις στις τιμές ενέργειας επιβραδύνθηκαν περαιτέρω, στο 17,2% σε ετήσια βάση από 25,5% τον Δεκέμβριο), ενώ αντίθετα οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν 14,1% από 13,8%.

Μεγαλύτερη αύξηση σημείωσαν και οι τιμές των μη ενεργειακών βιομηχανικών προϊόντων - στο 6,9% από 6,4% - ενώ οι τιμές των υπηρεσιών επιβραδύνθηκαν στο 4,2% από 4,4%.

Αν σου άρεσε κάνε