Ρεκόρ 55ετίας στην «αποθήκευση» χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες

Ρεκόρ 55ετίας στην «αποθήκευση» χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 18:41 Δημιουργία 31/01/23, 18:37
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Κοντά στα 70 δισ. δολάρια σε χρυσό, που αντιστοιχεί σε 1.136 τόνους του πολύτιμου μετάλλου, τους περισσότερους από κάθε χρόνο από το 1967, έβαλαν στα αποθέματά τους οι κεντρικές τράπεζες το 2022, όπως ανακοίνωσε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού (WGC).

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με το Reuters, τα εν λόγω στοιχεία δείχνουν μια αλλαγή στη στάση απέναντι στον χρυσό από τις δεκαετίες του 1990 και του 2000, όταν οι κεντρικές τράπεζες, ιδιαίτερα εκείνες της Δυτικής Ευρώπης που κατέχουν μεγάλα αποθέματα, πουλούσαν εκατοντάδες τόνους σε ετήσια βάση.

Από την οικονομική κρίση του 2008-09, οι ευρωπαϊκές τράπεζες σταμάτησαν να πωλούν και ένας αυξανόμενος αριθμός αναδυόμενων οικονομιών όπως η Ρωσία, η Τουρκία και η Ινδία επιδίδονται σε αγορές.

Γιατί οι τράπεζες «ψωνίζουν» χρυσό

Στις κεντρικές τράπεζες αρέσει ο χρυσός γιατί έχει τη δυνατότητα να διατηρεί την αξία του σε περιόδους ταραχών και εν αντίθεση με τα νομίσματα και τα ομόλογα, δεν βασίζεται σε κανέναν εκδότη ή κυβέρνηση.

Ο χρυσός δίνει επίσης την ευκαιρία στις κεντρικές τράπεζες να διαφοροποιηθούν από περιουσιακά στοιχεία όπως τα αμερικανικά ομόλογα και το δολάριο.

Σημειώνεται ότι οι αγορές μειώθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά επιταχύνθηκαν το β’ εξάμηνο του 2022, με τις κεντρικές τράπεζες να αγοράζουν 862 τόνους μεταξύ Ιουλίου και Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το WGC.

Κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Τουρκίας, της Κίνας, της Αιγύπτου και του Κατάρ ανακοίνωσαν ότι αγόρασαν χρυσό πέρυσι. Ωστόσο, περίπου τα δύο τρίτα που αγόρασαν οι κεντρικές τράπεζες πέρυσι δεν δημοσιοποιήθηκε, σχολιάζει το WGC.

Οι τράπεζες που δεν δημοσιεύουν τακτικά πληροφορίες σχετικά με τις αλλαγές στα αποθέματά τους σε χρυσό περιλαμβάνουν αυτές της Κίνας και της Ρωσίας.

Τι αναμένεται για φέτος

Όπως επισημαίνει το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού «οι αγορές των κεντρικών τραπεζών το 2023 είναι απίθανο να φτάνουν στα επίπεδα του 2022. Τα χαμηλότερα συνολικά αποθεματικά μπορεί να περιορίσουν την ικανότητα για προσθήκες στις υπάρχουσες κατανομές.

Η καθυστέρηση ωστόσο στην υποβολή εκθέσεων από ορισμένες κεντρικές τράπεζες σημαίνει ότι πρέπει να εφαρμόσουμε υψηλό βαθμό αβεβαιότητας στις προσδοκίες μας, κυρίως προς τα πάνω», τονίζει το WGC.

Αν σου άρεσε κάνε